Ducula david

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ducula david
Час існування: голоцен
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Голубоподібні (Columbiformes)
Родина: Голубові (Columbidae)
Рід: Пінон (Ducula)
Вид: D. david
Ducula david
Balouet & Olson, 1987[1]
Посилання
Віківиди: Ducula david
Fossilworks: 371152

Ducula david (пінон волліський) — вимерлий вид голубоподібних птахів родини голубових (Columbidae). Мешкав на Воллісі і Футуні, а також на островах Тонги.

Відкриття[ред. | ред. код]

Волліський пінон був описаний у 1987 році за викопними рештками, зннайденими в смітниковому насипі на острові Увеа в групі островів Волліс. Пізніше рештки цього виду були знайдені також на островах Еуа, Фоа і Ліфука в Тонзі. Відкриття цього, а також деяких інших вимерлих видів, дозволило науковцям з'ясувати причину дивної прогалини в ареалі поширенні пінонів, які відсутні на островах між Новою Каледонією і Маркізькими островами.

Опис[ред. | ред. код]

Волліський пінон був більшим за усіх нині живих представників його роду і був близький за розмірами до інших вимерлих пінонів: Ducula lakeba і Ducula harrisoni. Однак, на відміну від них, лапи у волліського пінона були відносно короткі, як у інших пінонів.

Вимирання[ред. | ред. код]

Імовірно, волліські пінони вимерли у перші століття нашої ери, внаслідок полювання на них.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jean Ch. Balouet & Storrs L. Olson (1987). A New Extinct Species of Giant Pigeon (Columbidae: Ducula) from Archaeological Deposits on Wallis (Uvea) Island, South Pacific (PDF). Proceedings of the Biological Society of Washington. 100 (4): 769—775.