Erethistes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Erethistes
Erethistes pusillus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Erethistidae
Рід: Erethistes
Müller & Troschel, 1849
Посилання
Вікісховище: Erethistes
Віківиди: Erethistes
EOL: 25040
ITIS: 639009

Erethistes — рід риб родини Erethistidae ряду сомоподібних. Має 2 види. Наукова назва походить від грецького слова erethizo, що перекладається як «те, що дратує».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 2,2 до 4,2 см. Голова велика, широка. Морда конічної форми. Верхня губа має сосочки. Є 4 пари невеличких кільчастих вусів з чорними кільцями. Тулуб кремезний, короткий, трохи сплощений. Спинний плавець помірно високий, промені розділені, перший промінь — жорсткий, наче шип, з борознами. Грудні плавці помірно широкі. Клейковий апарат між ними відсутній. Анальний плавець має 8-12 м'яких променів.

Забарвлення доволі строката, де переважають темні кольори.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це демерсальні риби. Зустрічаються у швидких потоках і кам'янистих ґрунтах. Тримаються невеличкими косяками. Вдень лежать на піску. Активні у присмерку та вночі. Живляться дрібними безхребетними.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширені у північній течії річок Ганг та Брахмапутра (північна Індія та Непал), в басейні річки Салуїн (прикордоння М'янми і Таїланду).

Тримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Підходить невеликий акваріум заввишки 15-25 см, завдовжки 60-70 см і завширшки 25-30 см. На дно насипають суміш дрібного і середнього піску темних тонів. Зверху укладають невеликі камені неправильної форми. Рослини не потрібні.

Це мирні соми. Утримувати їх треба в кількості 10-20 штук. Сусідами можуть бути невеликі рибки роду Boraras, Microrasbora, маленькі види шістур, в'юни роду Pangio, креветки. Їдять в неволі дрібний живий харч. Незважаючи на невеликі розміри здатні проковтнуть мотиля середнього розміру. Без проблем звикають до фаршу з креветок і молюсків.

З технічних засобів знадобиться потужний внутрішній фільтр або помпа, компресор. Температура тримання повинна становити 20–24 °C

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Thomson, Alfred W.; Page, Lawrence M. (2006). Genera of the Asian Catfish Families Sisoridae and Erethistidae (Teleostei: Siluriformes). Zootaxa. 1345: 1–96.