Ліхтарна акула колюча

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Etmopterus spinax)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліхтарна акула колюча

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Катраноподібні (Squaliformes)
Родина: Ліхтарні акули (Etmopteridae)
Рід: Ліхтарна акула (Etmopterus)
Вид: Ліхтарна акула колюча
Etmopterus spinax
(Linnaeus, 1758)

Посилання
Вікісховище: Etmopterus spinax
Віківиди: Etmopterus spinax
ITIS: 160670
Fossilworks: 305762

Ліхтарна акула колюча (Etmopterus spinax) — акула з роду Ліхтарна акула родини Ліхтарні акули. Інша назва «оксамиточеревна акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 45-47 см, іноді 60 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиці більші за самців. Голова невелика. Морда помірно довга. Очі великі. Тулуб товстий. Хвіст недуже довгий. Наділена якістю біолюмінісценції. Печінка доволі масивна, становить 17 % загальної ваги. В ній багато жиру, що забезпечує достатню плавучість. Біля спинних плавців розташовані колючки або шипи. Звідси походить назва цієї акули. Забарвлення спини коричневе. Черево має чорний колір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це батіпелагічний вид, тримається мулистого ґрунту. Звичайна на глибині від 300 до 25000 м, іноді трапляється трохи вище — 100—200 м, рідко на 70 м. Веде переважно життя одинака, хоча здатна утворювати невеличкі групи. Живиться донною рибою, кальмарами та ракоподібними. Молоді акуленята дрібною рибою та крилем.

Статева зрілість у самців настає при розмірі 28-33 см, у самиць — 34-36 см. Яйцеживородна акула. Самиця народжує 10-20 акуленят завдовжки 10-12 см.

Середня тривалість життя становить 11 років, іноді досягає 18 років.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає від Норвегії та Ісландії до Сенегалу та островів Зеленого мису, є також біля берегів Мадейри. Зустрічається також у Гвінейській затоці та біля мису Доброї Надії. Звичайна у Середземному та Адріатичному морях.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sion, L., Bozzano, A., D'Onghia, G., Capezzuto, F. and Panza, M. (2004). «Chondrichthyes species in deep waters of the Mediterranean Sea». Scientia Marina 68 (S3): 153—162.