FBD

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Функціона́льні бло́кові діагра́ми або FBD (англ. Function Block Diagram) — графічна мова програмування, яка призначена для програмування ПЛК (програмованих логічних контролерів). Мова стандартизована міжнародним стандартом IEC 61131-3[1].

Опис мови[ред. | ред. код]

Програма утворюється із так званих ланцюгів, які виконуються послідовно зверху вниз. Ланцюги можуть мати мітки. Інструкція переходу на мітку дозволяє змінювати послідовність виконання ланцюгів для програмування умов і циклів.

Елемент порівняння (програмний компаратор) мовою FBD в середовищі Simatic Step 7:

        ┌───────┐
        │       │      
A───────┤ CMP<  │     
        │       ├──────  
        │       │   
B ──────┤       │   
        │       │    
        └───────┘

У цьому випадку, якщо елемент A буде меншим за елемент B, на виході буде логічна одиниця.

При необхідності управління викликом блоків в них додаються спеціальні цифрові входи EN (enable) і виходи ENO (enable out). Логічний нуль на вході EN забороняє виклик блоку. Вихід ENO використовується для індикації помилки в блоці і дозволяє припинити обчислення залишку ланцюга.

Мова FBD проста у вивченні і зручна для прикладних фахівців, які не мають спеціальної підготовки в галузі інформатики. Жорстка послідовність виконання призводить до простої внутрішньої структури команд, яка транслюється у швидкий і надійний код. Існує також модифікація FBD, яка допускає використання тільки чистих функцій з одним виходом, без проміжних станів.

Подальшим розвитком мови FBD є мова CFC (англ. Continuous Function Chart — безперервні функціональні схеми). Мова не сертифікована стандартом IEC 61131-3[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б IEC 61131-3:2013 Programmable controllers — Part 3: Programming languages.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Петров И. В. Программируемые контроллеры. Стандартные языки и приемы прикладного проектирования / Під ред. проф. В. П. Дьяконова . — М.: СОЛОН-Пресс, 2004. — 256 c. — ISBN 5-98003-079-4
  • Минаев И. Г. Программируемые логические контроллеры в автоматизированных системах управления / И. Г. Минаев, В. М. Шарапов, В. В. Самойленко, Д. Г. Ушкур. 2-е вид., перер. і доп. — Ставрополь: АГРУС, 2010. — 128 с. — ISBN 978-5-9596-0670-1