Farlowella

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Farlowella
Farlowella knerii
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Підродина: Loricariinae
Рід: Farlowella
C. H. Eigenmann and R. S. Eigenmann, 1889
Синоніми
  • Acestra Kner, 1853
Посилання
Вікісховище: Farlowella
Віківиди: Farlowella

Farlowella (Фарловелла) — рід риб триби Harttiini з підродини Loricariinae родини Лорікарієві ряду сомоподібні. Має 27 видів. Інші назви «сом-батігохвіст», «сом-гілля». Названо на честь американського ботаніка Вільяма Фарлоу.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 10 до 26,5 см. Морфологічно і молекулярно схожі на сомів з роду Sturisoma. Тіло голкоподібне, витягнуте, струнке, вкрите повністю кістковими пластинками (навіть черево). Очі невеличкі. Морда довга, тонка й вузька. У самців з її боків є збільшені одонтоди (шкіряні зубчики). Рот невеличкий. Спинний і анальний плавці розташовані навпроти одного. Грудні плавці невеличкі, трохи широкі. Черевні плавці крихітні. Хвостовий плавець нагадує роздвоєний батіг.

Забарвлення коричневе з різними відтінками. З боків проходять темні контрастні смуги. Здатні до мімікрії.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це демерсальні риби. Біотопи заселення — різні. Одні види живуть в лісових струмках, на глибині від 0,3 до 2 м, з піщаним дном; інші — в річках зі швидкою течією і непрозорими водами на кам'янистих ґрунтах. Найпоширеніший біотоп — це зарості осоки уздовж берегів, яка росте у напівзануреному стані. На нижній частині осоки «висять» соми цього роду. Це можуть бути великі річки з каламутною (або білою) водою і слабкою течією.

Активні у присмерку або вночі. Вдень ховаються серед каміння, рослин або піл корчами. Живляться переважно водоростями, а також дрібними водними організмами.

Для нересту обирають вузькі щілини, затоплені рослини, куди самка відкладає ікру. Кількість останньої може сягати 50 тис. штук. Нерест відбувається у сутінках або на світанку. Самець піклується про ікру, до появи мальків. Допомагає останнім звільнятися від яйця.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширені в басейнах річок Амазонка, Оріноко, Магдалена, Парана і озерах Маракайбо та Валенсія. Також зустрічаються в річках Гаяни.

Тримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Знадобиться високий акваріум від 150 літрів. На дно насипають суміш середнього і дрібного піску темних тонів. Уздовж задньої стінки висаджують рослини з довгим стеблом або зміцнюють вертикально на дні очерет, додають також 2-3 корчі в середині або по краях акваріума.

Видам з швидких річок акваріум оформляють інакше. Основою служить великий пісок, по верх якого викладають каміння різного калібру. Реофільним видам так само необхідні корчі.

Є неагресивними сомиками. Містять групою від 5 особин. Сусідами можуть бути будь-які не агресивні риби відповідного розміру. Годують риб свіжими овочами, таблетками для рослиноїдних сомів і живим харчем (заморожуванням). З технічних засобів потрібен внутрішній фільтр середньої потужності для створення помірної течії, компресор. Для реофільних сомів фільтр повинен бути потужнішим. Температура тримання повинна становити 22-26 °C.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Günther Sterba: Süsswasserfische der Welt, Urania-Verlag, 1990, ISBN 3-332-00109-4
  • Froese, Rainer, and Daniel Pauly, eds. (2019). Види роду Farlowella на FishBase. Версія за грудень 2019 року.
  • Ballen, G.A. & Mojica, J.I. (2014): A new trans-Andean Stick Catfish of the genus Farlowella Eigenmann & Eigenmann, 1889 (Siluriformes: Loricariidae) with the first record of the genus for the río Magdalena Basin in Colombia. Zootaxa, 3765 (2): 134—142.