GAZELA

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Газогін Gazela на мапі Чехії

GAZELA — газопровід, який з'єднує пункти на північно-західній та південно-західній ділянках чесько-німецького кордону, забезпечуючи перетік газу до Південної Німеччини (Баварії), газова мережа якої в свою чергу з'єднана із Францією (через трубопровід MEGAL), Швейцарією та Італією. Ресурс на вихідну точку трубопроводу у Ольбернау/Брандов постачає введений в дію у 2011 році газопровід OPAL, підключений до «Північного потоку».

Спорудження об'єкту розпочалось у 2010 році, введення в дію припало на січень 2013-го. Власником трубопроводу є оператор чеської газотранспортної системи Net4gas. Довжина газопроводу склала 166 км, діаметр труби 1400 мм, робочий тиск 8,4 МПа.[1]

Через GAZELA може прокачуватись до 33 млрд м³ на рік, що складає 60 % потужності «Північного потоку». Враховуючи тісний зв'язок між останнім та його продовженнями по території Німеччини та Чехії OPAL та GAZELA, у 2011 році Європейська комісія на пропозицію інвесторів цього нового газотранспортного коридора оголосила, що протягом 23 років газопровід GAZELA буде виведений з-під дії європейського законодавства про забезпечення доступу третіх осіб до інфраструктури.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. High-pressure gas pipeline GAZELA started operation | ALPINE Bau CZ. www.alpine.cz. Архів оригіналу за 27 листопада 2016. Процитовано 27 листопада 2016.
  2. Gazelle Natural Gas Pipeline, Czech Republic. Hydrocarbons Technology. Архів оригіналу за 27 листопада 2016. Процитовано 27 листопада 2016.