Galeus gracilis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Galeus gracilis

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Котячі акули (Scyliorhinidae)
Рід: Пилкохвоста котяча акула (Galeus)
Вид: Galeus gracilis
Galeus gracilis
Compagno & Stevens, 1993

Посилання
Вікісховище: Galeus gracilis
Віківиди: Galeus gracilis
EOL: 46560078

Galeus gracilis — акула з роду Пилкохвоста котяча акула родини Котячі акули. Інша назва «тонка пилкохвоста котяча акула».

Загальна довжина досягає 34 см. Голова вузька та помірно довга. Ніс округлий. Очі помірно великі, вузькі, овальні, з мигальною перетинкою. Під очима присутні характерні щічні горбики. За очима розташовані крихітні бризкальця. Має губні борозни. Рот широкий. На верхній щелепі — 54—57 робочих зубів у декілька рядків, на нижній — 54—62. Зуби дрібні, з декількома верхівками, з яких центральна є високою й гострою, бокові — маленькі та притуплені. У неї 5 пар коротких зябрових щілин. Тулуб дуже тонкий. Грудні плавці великі та широкі. Має 2 спинних плавці. Передній трохи більший за задній. Передній спинний плавець починається з середини черевних плавців, задній — навпроти анального плавця. Черевні плавці широкі та низенькі. Птеригоподії (статеві органи) на черевних плавцях у самців є довгими, із закрученими кінцями. Анальний плавець широкий. Хвостовий плавець помірно вузький, на верхній частині присутній зубчастий гребінь.

Забарвлення світло-сіре. Біля спинних плавців є темні, трохи розмиті, сідлоподібні плями. Також 2 плями розташовані на хвостовому плавці. Ротова порожнина темно-сірого кольору. У деяких особин з боків є нечіткі темні округлі плями.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Тримається на глибині від 290 до 470 м на континентальних схилах. Доволі млява акула. Полює біля дна, є бентофагом. Живиться ракоподібними, головоногими молюсками, а також дрібною костистою рибою.

Статева зрілість у самців настає при розмірі 33 см. Це яйцекладна акула. Самиця відкладає 2 яйця.

Розповсюдження

[ред. | ред. код]

Мешкає в окремих ареалах поблизу узбережжя Австралії (від мису Кюв`є й Порт-Хедленда до мису Йорк).

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Last, P.R. and J.D. Stevens (2009). Sharks and Rays of Australia (second ed.). Harvard University Press. p. 219. ISBN 0-674-03411-2.