Garra typhlops

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Garra typhlops
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Рід: Garra
Вид: Garra typhlops
Garra typhlops
(Bruun & Kaiser, 1944)
Синоніми
  • Iranocypris typhlops Bruun & Kaiser, 1944
Посилання
Віківиди: Garra typhlops
ITIS: 689255
NCBI: 1523549

Garra typhlops (синонім: Iranocypris typhlops; місцева назва: Сліпий іранський короп перс. کپورماهی کور ایران‎) — один з унікальних місцевих іранських видів риб, що належить до родини коропових. Був єдиним представником роду Iranocypris[1]. Як видно з іранської назви, ця риба позбавлена зору. Разом з іще одним видом сліпих риб, який належить до родини в'юнових мешкає в Печері сліпих риб (перс. غار ماهی‌کور‎) у провінції Лурестан. Вперше його описали 1944 року іхтіологи Антон Фредерік Бруун і Е. В. Кайзер[2][3].

Печера сліпих риб — це єдине місце де ці риби зустрічаються[3]. Цю печеру відкрили 1937 року данські дослідники, які прибули туди у складі експедиції проектантів залізниці Тегеран — Південь. Ці види риб стали першими відкритими справжніми сліпими рибами у світі.

Ці данські дослідники взяли з собою для подальшого дослідження сім особин виду Iranocypris typhlops й нині їх можна побачити в Зоологічному музеї Копенгагена.

Риба має сплюснуте тіло й трохи зігнуту голову, а також дві пари вусиків по кутах рота. Завдовжки до 5,5 см. Глоткові зуби розміщені в три ряди, в кожному відповідно 1-3, 3-4, 3-5 зубів; передні зуби мають конічну форму, помітно більші, ніж задні. Хребців 34-36[4].

Тіло цієї риби голе, за винятком кількох лусок біля основи спинних плавців, а деякі особи мають кілька лусочок по боках.

Не має жодних слідів очей, а тому орієнтується лише за допомогою вусиків і бічної лінії.

Переважно позбавлені кольору й лише мають слабкий рожевий або червоний відтінок через те, що кров просвічується через тіло[4].

Середовищем проживання цієї риби є підземні води. Улоговина, яка сполучена з підземними водами, розташована в отворі печери і риби можуть в теплу пору року вночі триматися біля поверхні цієї водойми.

Крім водоростей, які ростуть на каменях у струмку, що витікає з улоговини, в печері не знайдено жодних інших видів рослинності. Дотепер точно не встановлено, чим живиться риба, але найвірогідніше це один із видів артемії, який живе в підземних водах.

Невідомо про тривалість життя цих риб у природі, але в акваріумі вони витримували від 18 до 23 місяців. В неволі харчуються рачками, а також фіто- та зоопланктоном. Залишаються невідомими подробиці розмноження цих риб[4].

Риби не мають жодної промислової цінності. Але з різних причин починаючи з 1990 року перебувають в Червоній книзі як уразливі види, а з точки зору Всесвітнього Союзу охорони видів тварин перебувають навіть у більшій небезпеці, ніж, наприклад, азійський гепард.

Це при тому, що нині за 500 метрів від печери відбувається будівництво під'їзної дороги до греблі Бахтіярі. Це викликає неабияке занепокоєння охоронців навколишнього середовища[5].

Чисельність особин оцінюють у межах 353—625[3].

В Ірані незаконний вилов риби Iranocypris typhlops карається штрафом 100,000 ріалів[4].

2009 року вийшов 25 хвилинний телевізійний фільм під назвою «Сліпа риба», продюсером якого став Ехсан Фарвазанфар, спеціаліст відділу охорони довкілля провінції Лурестан. Для того, щоб зняти риб в їх природному середовищі, команда дайверів опускалась на глибину до 28 метрів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Genus Iranocypris — Hierarchy — The Taxonomicon. Архів оригіналу за 13 серпня 2016. Процитовано 5 червня 2016.
  2. Froese R., Pauly D. (eds.) (2023). Iranocypris typhlops на FishBase. Версія за жовтень 2023 року.
  3. а б в NCBI — WWW Error Blocked Diagnostic
  4. а б в г Freshwater Fishes of Iran, Species Accounts — Cyprinidae — Capoeta. Архів оригіналу за 8 січня 2019. Процитовано 5 червня 2016.
  5. حيات ماهي کور ايراني در معرض تهديد. Архів оригіналу за 5 серпня 2016. Процитовано 9 червня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]

۱) خیابانی، علیرضا. ۱۳۸۴. ماهیان کور آب شیرین (Blind fishes)- معرفی ۴۰ گونه ماهی کور آب شیرین در دنیا. فصلنامه علمی پژوهشی و ترویجی دنیای آبزیان.

۲) خیابانی، علیرضا. ۱۳۸۵. ماهیان کور غار ایران، پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان شیلات ایران.