Джордж Ернест Шеллі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з George Ernest Shelley)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джордж Ернест Шеллі
англ. George Ernest Shelley
Народився 15 травня 1840(1840-05-15)[1][2]
Брайтон, Брайтон і Гоув, Східний Сассекс, Велика Британія
Помер 29 листопада 1910(1910-11-29)[1][2][3] (70 років)
Лондон, Сполучене Королівство
Країна  Сполучене Королівство
 Велика Британія
Діяльність орнітолог, геолог
Галузь орнітологія і геологія
Батько John Shelleyd[2]
Мати Elizabeth Bowend[2]
У шлюбі з Janet Andrewesd
Діти George Edward Shelleyd[2]
Gwendolen Evelyn Shelleyd[2]
Ernest Bowen Shelleyd[2]

CMNS: Джордж Ернест Шеллі у Вікісховищі
Систематик живої природи
Дослідник, який окреслив низку зоологічних таксонів. Назви цих таксонів для вказівки авторства супроводжують позначенням «Shelley».

George Ernest Shelley на Віківидах
Сторінка на Віківидах

Джордж Ернест Шеллі (англ. George Ernest Shelley) — британський орнітолог і геолог. Племінник англійського поета Персі Біші Шеллі .

Біографія[ред. | ред. код]

Після закінчення школи і ліцею в 1863 році він приєднався до гренадерської гвардії, де через кілька років отримав звання капітана. За дорученням південноафриканського уряду він здійснив геологічну експедицію. Пізніше він досліджував також у Єгипті. У 1889 році він одружився з Жанет Ендрю. У цьому шлюбі у них народилися дочка і два сини.

Основний твір Шеллі «Птахи Африки» (The Birds of Africa) опублікований в п'яти томах між 1896 і 1912 роками. Останню главу праці закінчив Вільям Латлі Склейтер (1863—1944) і вона була опублікована вже після смерті Шеллі.

У 1906 році параліч поставив крапку в його кар'єрі. Колекція Шеллі, що складається з 7 235 законсервованих зразків проб, зберігається в Британському музеї .

Шеллі вперше науково описав близько 70 видів птахів, серед яких серпокрилець блідий (Apus pallidus), нерозлучник червоноголовий (Agapornis lilianae), червонощок малий (Pyrenestes minor), синьодзьоб червоноголовий (Spermophaga ruficapilla) і пісочник буроголовий (Charadrius forbesi).

Кілька видів птахів названі в честь Шеллі, такі як сіпарая золотогорла (Aethopyga shelleyi), пугач камерунський (Bubo shelleyi), червоногуз заїрський (Cryptospiza shelleyi), турач Шелі (Francolinus shelleyi) і маріка танзанійська (Cinnyris shelleyi).

Праці[ред. | ред. код]

  • Catalogue of the Picariæ in the Collection of the British Museum . Scansores and Coccyges containing the families Indicatoridæ, Capitonidæ, Cuculidæ, and Musophagidæ (1874)
  • A Monograph of the Cinnyridæ, or Family of Sun Birds (1876—1877)
  • A Handbook to the Birds of Egypt (1878) und A Monograph of the Nectariniidae (1880)
  • The Birds of Africa (1896—1912)

Примітки[ред. | ред. код]