Рогата акула австралійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Heterodontus portusjacksoni)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рогата акула австралійська

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Різнозубоподібні (Heterodontiformes)
Родина: Різнозубі акули (Heterodontidae)
Рід: Різнозуба акула (Heterodontus)
Вид: Рогата акула австралійська
Heterodontus portusjacksoni
(F. A. A. Meyer, 1793)

Посилання
Вікісховище: Heterodontus portusjacksoni
Віківиди: Heterodontus portusjacksoni
EOL: 46560135
ITIS: 159798
NCBI: 7793

Рогата акула австралійська (Heterodontus portusjacksoni) — акула з роду Різнозуба акула родини Різнозубі акули. Інші назви «акула Порт-Джексона», «акула-підкаменьщик», «акула-дробарка».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 1,67 м, зазвичай 1,2 м. Голова велика. Морда затуплена. Очі великі, овальні, без мигальної перетинки. Має маленькі бризкальця. Надбровні дуги («роги») над очима сильно виражені. Ніздрі маленькі. В кутах рота є губні борозни, що тягнуться від ніздрів. Рот відносно невеликий, знаходиться в кінці морди. Зуби в центрі щелеп маленькі, з декількома верхівками, з яких центральна є високою та гострою, бокові — маленькі. З боків щелеп зуби витягнуті, пласкі, із закругленими верхніми гранями. У молодих особин передні зуби гостріші. У неї 5 пар доволі довгих зябрових щілин. Будова зябрового апарату дозволяє створювати циркуляцію води безпосередньо через зяброві щілини: вода всмоктується через передню пару, більш довгу, після чого видавлюється через 4 інші. Тулуб циліндричний. Грудні плавці великі. Має 2 високих спинних плавця, з яких передній більше за задній. Передні ромені спинних плавців перетворилися на шипи. Передній спинний плавець розташовано позаду грудних плавців, задній — між черевними та анальним плавцями. Черевні плавці доволі великі, втім значно поступаються грудним плавцям. Хвостовий плавець має витягнуту широку верхню лопать та коротку нижню лопать.

Забарвлення спини і боків сіро-коричневе, іноді жовто-коричневе. По тілу розкидані численні чорні смуги та плями, що утворюють характерний візерунок на кшталт кінської упряжі. Широка чорна смуга охоплює голову, проходячи через очі. На хвості є вузькі темні смуги. Черево жовтувато-білуватого або попелястого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від 100 до 275 м. Воліє до скелястого та кам'янистого дна з піщаним та мулисто-піщаним ґрунтами з рясною рослинністю. Доволі млява й повільна акула. Є одинаком. В сезон розмноження мігрує до місця парування. Здатна дихати у нерухомому стані та під час споживання їжі. Вдень відпочиває у природних укриттях (серед скель, каміння, в печерах, ущелинах, серед водоростей). Завдяки особливості зябрового апарату може спокійно відпочивати на дні. Активна вночі. Полює біля дна, є бентофагом. Живиться голкошкірими (морськими їжаками, морськими зірками), двостулковими, черевоногими та головоногими молюсками, ракоподібними (крабами, лангустами, креветками), а також дрібною рибою.

Статева зрілість у самців настає у віці 8—10 років, самиць — 11—14. Це яйцекладна акула. Самиця відкладає яйця декількома етапами з перервою в 10—14 днів. З серпня по листопад відкладається 16 яєць завдовжки 15 см, обвиті спіральною стрічкою, без висуків на відміну від інших представників свого роду. Під час кладки вона світла і м'яка, з часом темнішає та твердішає. Інкубаційний період триває 10—11 місяців. Народжені акула становлять 24 см завдовжки. Смертність серед народжених становить 89 %.

Не є об'єктом промислового вилову. Іноді на неї полюють рибалки-спортсмени. Часто ловиться для тримання в акваріумах та океанаріумах, оскільки добре пристосовується до неволі.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає біля південного, південно-східного, рідше південно-західного узбережжя Австралії. Інколи зустрічається біля Північного острова Нової Зеландії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Dianne J. Bray, 2011, Port Jackson Shark, Heterodontus portusjacksoni, in Fishes of Australia, accessed 26 Aug 2014