Hystrix parvae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Hystrix suevica)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Hystrix parvae
Період існування: міоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Їжатцеві (Hystricidae)
Рід: Їжатець (Hystrix)
Вид:
H. parvae
Біноміальна назва
Hystrix parvae
(Kretzoi, 1951)
Синоніми

Hystrix suevica

Hystrix parvae — вимерлий вид їжатців (Hystrix). H. parvae — це Hystrix середнього розміру з помірно брахіодонтними зубами. Щічні зубці H. parvae менші, ніж у H. primigenia. Вони, в середньому, менші та нижчі за зуби пліо-плейстоценового H. refossa та сучасного H. cristata, але більші, ніж у видів підроду Acanthion. Типове місце розташування: Печера Естерхазі (Бараехаза) біля Чалчвара, графство Феєр, Угорщина. Стратиграфічний діапазон: пізній валлезій — ранній туроль. Разом з синонімізованим Hystrix suevica географічне поширення H. parvae розширюється на Австрію, Німеччину й Іспанію[1].

Вид Hystrix suevica синонімізовано з Hystrix parvae[1]. Скам'янілості Hystrix suevica знайдено в добре датованому нижньотурольському (пізня крейда) іспанському місці знаходження, що є одною з найдавніших згадок про рід Hystrix. Порівняльне дослідження останків з Кревільенте 2 показує присутність невеликого виду, Hystrix suevica, який мешкав у Європі від середньоарагонського до раннього турольського часу, який демонструє незаперечну морфологічну спорідненість з H. primigenia. Останній був великим Hystrix, який поширювався Європою від середнього турольського до пізнього пліоцену, досягаючи Африки наприкінці турольського періоду. Географічні закономірності поширення родини Hystricidae дозволяють пов’язати її регресію в Європі з прогресуючим кліматичним похолоданням, що почалося ≈ 2,5 млн років тому[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Van Weers, D. J., & Montoya, P. Taxonomy and stratigraphic record of the oldest European porcupine Hystrix parvae (Kretzoi, 1951) // Proceedings-koninklijke nederlandse akademie van wetenschappen natural sciences. — 1996. — Вип. 99. — С. 131–141. (англ.)
  2. Montoya, P. The porcupine Hystrix suevica Schlosser, 1884 from the lower Turolian of Crevillente 2 (Spain) // Scripta geologica. — 1993. — Вип. 103. — С. 135–149. (англ.)