Міжнародна служба обертання Землі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з IERS)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
International Earth Rotation and Reference Systems Service
Міжнародна служба обертання Землі
Абревіатура IERS
Тип міжнародна організація
Засновник МАС
Міжнародна спілка геодезичних і геофізичних наук
Засновано 1987
Правовий статус міжнародна неурядова
Штаб-квартира Париж
Материнська
організація
МАС, МГГС
Вебсайт: iers.org

Міжнаро́дна слу́жба оберта́ння Землі́ (МСОЗ, від англ. International Earth Rotation Service — IERS) — міжнародна служба оцінки параметрів обертання та координат Землі.

Центральне бюро служби розташовано в Паризькій обсерваторії. До складу служби входить відділення прогнозування орієнтаційних параметрів Землі (Predictions of Earth Orientation Parameters), що базується у Військово-морській обсерваторії США (United States Naval Observatory) із координаційним центром у Вашингтоні та мережа станцій спостереження у різних країнах[1].

Історія[ред. | ред. код]

Службу було засновано 1987 року Міжнародним астрономічним союзом та Міжнародною спілкою геодезії та геофізики[2] замість Міжнародного бюро часу (Париж) та Міжнародної служби руху полюсів (Мідзусава)[1]. Діє з 1 січня 1988 року. З моменту свого створення, IERS створила нові офіси, зокрема:

  • координаційний центр GPS (1990)
  • координаційний центр DORIS (1994)
  • координаційний центр GGF (1998)

2003 року повну назву організації було змінено на International Earth Rotation and Reference Systems Service, проте скорочену назву (IERS) збережено.

Функції[ред. | ред. код]

Відповідальна за підтримання всесвітнього часу, стандартних небесної (ICRS) та земної (ITRS[en]) систем координат. Крім того, організація відповідальна за додавання додаткових секунд до часу UTC.

Методи спостережень[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Міжнародна служба обертання Землі // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 290—291. — ISBN 966-613-263-X.
  2. International Earth Rotation and Reference Systems Service. Архів оригіналу за 13 липня 2013. Процитовано 22 квітня 2019. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |3= (довідка)