Kilkenny

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kilkenny Irish Cream Ale
Логотип Kilkenny
Броварня Ірландія St. Francis Abbey, Diageo
Тип ірландський червоний ель
Перша варка 1710 (як Smithwick's)
Вміст спирту, %об. 4,3 %
Густина 10,0 %
Варіанти тари кеги, пляшки, банки;
Рейтинги
RateBeer.com.............. 2.99/5 зірок [1]
BeerAdvocate.com...... B- (достойне)[2]

Kilkenny (Кілкенні) — популярна ірландська пивна торговельна марка. Її основний сорт — Kilkenny Irish Cream Ale, ірландський червоний ель, продається у десятках країн світу. Основними ринками збуту за межами Ірландії є Канада та Австралія[3].

Торговельна марка належить британській корпорації Diageo, одному з найбільших виробників алкогольних напоїв у світі. Назва походить від назви ірландського міста, в якому розташована броварня St. Francis Abbey, основний виробник пива цієї торговельної марки. Наразі пиво Kilkenny також виробляється на підконтрольних Diageo броварнях в інших ірландських містах — Дандолку та Дубліні.

Історія[ред. | ред. код]

Історія Kilkenny ведеться від 1710 року, в якому Джон Смітвік налагодив випуск пива на території моностиря св. Франциска (St. Francis Abbey) в містечку Кілкенні. Ця броварня, яка наразі є найстарішим діючим пивоварним виробництвом в Ірландії, почала спеціалізуватися на випуску червоних елів, рецептура яких була розроблена ірландськими монахами ще в XIV ст. Продукція броварні стала відомою під назвою Smithwick's, за прізвищем її засновника.

За декілька століть, у 1980-х, в рамках глобалізації світового пивного ринку броварня почала експортувати свою продукцію. На експорт спрямовувся міцніший сорт Smithwick's, який з маркетингових міркувань для реалізації на зовнішніх ринках отримав торговельну назву «Kilkenny», оскільки назва «Smithwick's» вважалася складною для вимови іноземцями. За деякий час назву Kilkenny отримав новий сорт пива броварні, хоча й багато в чому схожий на міцний різновид Smithwick's.

Різновиди[ред. | ред. код]

Основним сортом торговельної марки є Kilkenny Irish Cream Ale, ірландський червоний ель з вмістом алкоголю на рівні 4,3 %. Випускається в кегах (розливний), а також у жерстяних банках та скляних пляшках. Причому у випадку банок всередині тари знаходяться елементи спеціально розробленої форми, т.зв. віджети (англ. widget), які також використовуються при виробництві пляшок і банок зі стаутами Guinness. За твердженням виробника ці елементи дозволяють при наливанні пива з пляшки/банки відтворити вигляд та смакові якості напою, розлитого з кега.

Окрім безпосередньо Kilkenny Irish Cream Ale під торговельною маркою Kilkenny випускаються його різновиди:

  • Kilkenny 3.5 % — полегшена версія оригінального елю з вмістом алкоголю 3,5 %.
  • Kilkenny Strong — міцніша версія оригінального елю з вмістом алкоголю 6,4 %.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рейтинг Kilkenny Irish Cream Ale. RateBeer.com. Архів оригіналу за 8 липня 2013. Процитовано 6 жовтня 2010. (англ.)
  2. Рейтинг Kilkenny Irish Cream Ale. BeerAdvocate.com. Архів оригіналу за 8 липня 2013. Процитовано 6 жовтня 2010. (англ.)
  3. Факти про пиво [Архівовано 4 листопада 2010 у Wayback Machine.] — презентація Diageo. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]