Lagenorhynchus obscurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lagenorhynchus obscurus

Розміри порівняно з людиною
Розміри порівняно з людиною
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Китоподібні (Cetacea)
Інфраряд: Зубаті кити (Odontoceti)
Родина: Дельфінові (Delphinidae)
Рід: Lagenorhynchus
Вид: L. obscurus
Lagenorhynchus obscurus
(Gray, 1828)
Ареал
Ареал
Посилання
Вікісховище: Lagenorhynchus obscurus
Віківиди: Lagenorhynchus obscurus
ITIS: 180445
МСОП: 11146
NCBI: 27611
Fossilworks: 82067

Lagenorhynchus obscurus (Глекорил темний) — вид ссавців з родини Дельфінові (Delphinidae) ряду китоподібні.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина: до 2,1 м; Вага 40–80 кг. Є 24–36 пар маленьких, гострих зубів близько 3 мм в діаметрі на кожній щелепі. Верхня щелепа зазвичай має на 2 менше зубів, ніж нижня.

Відносно невеликий, компактний дельфін, якого легко впізнати за рівномірно пологою головою від дихала до кінчика носа. Як передбачає назва, спина і хвіст цього виду є смаглявого синювато-чорного кольору, з темною смугою по діагоналі через боки до хвоста. Низ білий, а кінчики морди і нижньої щелепи темні. Сіра зона проходить від ока до плавця, а також дві кремові смуги тягнуться від хвоста до тупого спинного плавника.

Поширення[ред. | ред. код]

Живе практично скрізь у південній півкулі, особливо високі концентрації L. obscurus знайдені навколо Нової Зеландії, Тасманії, Південної Австралії та Південно-Західної Африки. Популяції також знаходяться навколо західного узбережжя Південної Америки, але очевидно, розділені як географічно, так і біологічно проміжком, що охоплює 1000 кілометрів чилійського узбережжя. Особини, на північ від цього поділу більші, ніж ті, що на південь, й іноді розглядаються як окремі підвиди. Це прибережний вид, як правило, живе над континентальними шельфами і схилами.

Поведінка[ред. | ред. код]

Це дуже соціальний вид, іноді зустрічаються стада більше 1000 особин, хоча групи від 20 до 500 більш поширені. Великі групи часто об'єднуються, щоб спільно полювати на здобич, яка дуже різноманітна і включає в себе анчоусів, кальмарів та креветок. Вид може також харчуватися в нічний час. L. obscurus часто єднається з іншими китоподібними, і вважається одним з найбільш акробатичних серед усіх дельфінів, легко наближається до човнів, щоб зловити хвилю, і часто стрибає високо з води, перекидаючись у повітрі.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Парування, як вважають, відбувається навесні, одне дельфіненя, народжується після періоду вагітності 11 місяців, завдовжки близько 55–70 сантиметрів при народженні. Пологи зазвичай досягають максимуму в літній період (з листопада по лютий) навколо Нової Зеландії і Аргентини, а також в зимовий період (з серпня по жовтень) навколо Перу. Потомство годується молоком близько 18 місяців.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

М'ясо користується попитом в Перу і використовується як приманка для акул. Потрапляє в сіті й на нього ведеться незаконне гарпунне полювання. Хоча вважається відносно чисельним у всьому діапазоні, дуже мало пошукових робіт проводилося і демографічні оцінки відсутні.

Полювання на вид було заборонене в Перу в 1996 році, і цьому виду також пропонується деякий захист в рамках потрапляння в Додаток II Конвенції про міжнародну торгівлю видами, які знаходяться під загрозою зникнення (СІТЕС). Комерційне спостереження за дельфінами в даний час є сильною галуззю в Новій Зеландії.

Джерела[ред. | ред. код]