MICA (ракета)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
MICA
Походження Франція Франція
Історія виробництва
Розроблено 1982-1991
Виробник MBDA
Виготовлення з 1996
Характеристики
Вага 112 кг
Довжина 3.1 м
Діаметр 160 мм
Дальність вогню
Боєголовка 12 кг

Висота польоту до 20 км
Швидкість до 4 Маха

MICA (ракета) у Вікісховищі

MICA, скорочена від її повної назви Missile d'Interception, de Combat et d'Auto-défense (в перекладі — «Ракета перехоплення, для бою та для автоматичного захисту») — це французька багатоцільова всепогодна ракета малої та середньої дальності виробництва компанії MBDA. Працює по принципу «вистрілив — забув» і призначена для використання як повітряними платформами у якості ракет «повітря — повітря» так і наземними підрозділами та кораблями, які можуть бути оснащені швидкострільною системою вертикального запуску MICA. Розроблялася починаючи з 1982 року компанією Matra. Перші випробування відбулися в 1991 році, а ракета була введена в експлуатацію в 1996 році для оснащення винищувачів Rafale і Mirage 2000[1].

11 червня 2007 року ракета MICA, запущена з Rafale, успішно продемонструвала свою здатність переміщатися в задню напівсферу, знищивши ціль позаду літака-носія[2].

Опис[ред. | ред. код]

Існує у двох варіантах: з активною радіолокаційною ГСН та з ГСН з тепловим наведенням. Обидва варіанти мають засоби фільтрації засобів протидії, таких як дипольні відбивачі та теплові пастки. Блок керування вектором тяги, встановлений на ракетному двигуні, підвищує маневреність ракети. Ракета здатна знаходити ціль після запуску, тобто здатна вражати цілі за межами дальності захоплення ГСН.

MICA також може використовуватися як ракета комплексу «земля-повітря» малої дальності. Він доступний у наземній версії, VL MICA, яка запускається з контейнерної пускової установки, встановленої на вантажівці; і у морській версії, VL MICA-M, яка запускається з корабельної системи вертикального пуску [3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Missile Air-Air Moyenne Portée [Ракета "повітря-повітря" середньої дистанції]. ffaa.net (фр.). Архів оригіналу за 12 липня 2011. Процитовано 9 серпня 2023.
  2. Tir MICA depuis un Rafale F2: quand le chasseur devient la cible [MICA запущена з Rafale F2: коли мисливець стає жертвою]. armees.com (фр.). Архів оригіналу за 6 липня 2009. Процитовано 9 серпня 2023.
  3. Mica Vertical Launch Short-Range Air-Defence System, France. army-technology.com. Архів оригіналу за 26 квітня 2023. Процитовано 9 серпня 2023.