MP-41

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пістолет-кулемет MP-41 є рідкісним прикладом німецької приватної ініціативи в галузі виробництва зброї. Хуго Шмайссер спробував переробити штатний MP-40 простою установкою ствола і коробки затвора MP-40 в дерев'яну ложу. Також на новий ПП встановлювався перекладач режимів вогню, що давало зброї ще одиночний вогонь. У зв'язку з тим, що пістолет-кулемет МР-40, що був на озброєнні піхоти вермахту, розроблявся насамперед для озброєння парашутистів і членів екіпажів бронемашин, він був забезпечений відкидним металевим прикладом, що забезпечив йому компактність. Ця якість, така необхідна для розміщення зброї в тісних бойових відділеннях бронемашин, була другорядною для лінійної піхоти, яка прагне мати більш зручну для прицільної стрільби зброю з дерев'яним прикладом.

Як і МР-40, пістолет-кулемет МР-41 відноситься до зразків автоматичної зброї, дія механізмів автоматики яких заснована на використанні енергії віддачі вільного затвора. Спусковий механізм ударникового типу дозволяє вести як одиночний, і безперервний вогонь. Відповідний перекладач знаходиться з лівого боку над запобіжною скобою спускового гачка. Для ведення одиночного вогню перекладач віджимається у крайнє праве положення, а для безперервного вогню – у крайнє ліве положення. Для запобігання випадковим пострілам затвор, що знаходиться в крайньому задньому положенні, може бути доставлений на запобіжник. Стрілянина з пістолета-кулемета МР-41 ведеться 9-мм патронами "Парабелум". Живлення патронами виробляється з коробчатого магазину ємністю 32 патрона, що використовується також і для МР-40. Магазин вставляється в горловину приймача знизу і утримується клямкою. Прицільні пристрої забезпечують ведення прицільного вогню на дальність до 200 м.

Незважаючи на деяке поліпшення експлуатаційних та бойових характеристик, МР-41 у відсутності істотного переваги проти МР-40, вже запущеним у масове виробництво. Тому його випуск був обмежений малими серіями.