Мантиспові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Mantispidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мантиспові
Час існування: Ранній юрський період – наш час
Мантиспа хижа
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Сітчастокрилі (Neuroptera)
Надродина: Mantispoidea
Родина: Мантиспові (Mantispidae)
Підродини
Синоніми
Liassochrysidae
Посилання
Вікісховище: Mantispidae
EOL: 948
ITIS: 115079
NCBI: 34746
Fossilworks: 134015

Мантиспові (Mantispidae) — родина сітчастокрилих комах.

Опис[ред. | ред. код]

У стадії імаго ці комахи нагадують гібрид золотоочки і богомола. Як і богомоли, вони мають тонку і подовжену переднеспинку і великі, хапальні передні лапи, які пристосовані для захоплення здобичі. Золотоочок ж вони нагадують завдяки довгим і прозорим крилам, такої ж форми, як і у цих комах.

Ці дрібні або середніх розмірів комахи досягають до 45 мм в довжину. Довжина передніх крил може варіюватися від 5 до 25 мм. Забарвлення у різних видів може бути різна, але найчастіше зустрічаються особини, забарвлені в зелені, червоні, жовті та коричневі тони.

Окремо можна виділити види, які своїм зовнішнім виглядом імітують ос. Причому схожість ця дуже точна і не обмежується одним лише забарвленням — навіть форма тіла і положення їхніх крил точнісінько нагадують осині.

Поширення[ред. | ред. код]

З чотирьохсот видів мантиспід тільки 5 зустрічаються на території Європи, інші населяють тепліші, тропічні країни.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Ведуть нічний спосіб життя. Влаштувавши засідку в бутонах квітів, вони чекають здобич. Полюють на будь-яких дрібних комах відповідного розміру.

Хижа натура мантиспових проявляється вже на стадії личинки. Вони паразитують і харчуються яєчними коконами павуків і розплодом в осиних гніздах. Щоб опинитися в осиному гнізді незадовго до кладки яєць, личинки мантиспід чіпляються за черевце оси і перелітають разом з самкою в гніздо. Часто вони проробляють довший шлях, перебираючись з однієї оси на іншу під час спарювання.

Личинки багатьох мантисп цінуються в сільському і лісовому господарстві за поїдання попелиць, червців і кліщів, через що штучно розводяться.

Роди[ред. | ред. код]

Родина містить 44 роди та 399 видів:

Посилання[ред. | ред. код]

  • E. Wachmann, C. Saure: Netzflügler, Schlamm- und Kamelhalsfliegen, Beobachtung, Lebensweise, Naturbuch Verlag, Augsburg, 1997, ISBN 3-89440-222-9