Pryzmat

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pryzmat
Тип бізнес
Галузь кіновиробництво
Засновано 1972
Закриття (ліквідація) 1978
Штаб-квартира Польська Народна Республіка

Кіногрупа «Призма» (пол. Zespół Filmowy «Pryzmat») — польська кіностудія.

Історія[ред. | ред. код]

Кіногрупа «Призма» заснована в 1972 році. Художнім керівником студії став Александр Сцибор-Рильський, літературним керівником — Тадеуш Конвіцький, а керівниками постановки — Ришард Чутковський і Тадеуш Карванський. За шість років ця команда зуміла зняти близько 30 кінофільмів, безліч телефільмів і серіалів. У 1978 році вона була розпущена під приводом фінансової недбалості та безгосподарності під час виробництва фільму Анджея Жулавського «На срібній планеті».

За словами професора Едварда Заїчека, колишній віце-голова комітету з радіо і телебачення ПНР Януш Вільгельмі шукав приводу, щоб продемонструвати свою силу та безжальні методи. Фільм «На срібній планеті» у всіх відношеннях був дуже складним, тому терміни його виробництва були порушені. Через це Вільгельмі прийняв безпрецедентне рішення припинити виробництво, знищивши декорації, костюми та реквізит. А оскільки в цей же час закінчувався термін повноважень «Призмату», команда не змогла відновити свою діяльність. Лише у 1987 році, Анджей Жулавський змонтував відзнятий матеріал і випустив фільм у понівеченій версії. Ця робота стала надзвичайно важким професійним досвідом як для знімальної групи, так і для керівництва команди, а також для самого Жулавського.

Діяльність[ред. | ред. код]

За кілька років своєї діяльності «Призмат» встиг зняти багато фільмів, які увійшли в історію польського кінематографу. Серед них «Ставки[pl]» Анджея Пьотровського[pl], «Голови, повні зірок[pl]» Януша Кондратюка, «Індекс[pl]» Януша Кійовського[pl], «Просування[pl]» Януша Заорського[pl], «Мазепа[pl]» Густава Голоубека, «Дульські[pl]» та «Кордон[pl]» Яна Рибковського[pl], «Це я вбив[pl]» Станіслава Ленартовича[pl], «Доктор Юдим[pl]» Влодзімєжа Гаупе[pl], «На самоті[pl]» Анджея Костенка[pl], «Дагні[pl]» Гокона Сандоя[pl].

«Призмат» увійшов в історію польського кінематографа серією популярних у польського глядача комедій, таких як «Дівчата на викрадення[pl]» Януша Кондратюка та «Внебовзяття[pl]» його брата Анджея[pl], «Розшукується, розшукувався[pl]», «Немає троянди без вогню[pl]» та «Брюнет у вечірній час[pl]» Станіслава Бареї, та мюзикл «Привіт, Шпікбродка, останній виступ короля касирів[pl]» Януша Жешевського[pl] та Мечислава Ягоди[pl].

У фільмографії «Призми» також є успішні фільми, розраховані на юного глядача, серед яких: «Озеро цікавинок[pl]», «Con amore[pl]» та серіал «Каріно[pl]» Яна Батори[pl], а також серіал «Дівчина і хлопчик[pl]» Станіслава Лота[pl]. На «Призмі» також був знятий популярний польський телесеріал «Лялька[pl]» Річарда Бера[pl].

Джерела[ред. | ред. код]

  • Anna Wróblewska. Zespół Filmowy „Pryzmat”. AKADEMIA POLSKIEGO FILMU. Архів оригіналу за 25 листопада 2020. Процитовано 31.03.2022.