Зірчаста черепаха тентова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Psammobates tentorius)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зірчаста черепаха тентова
Зірчаста черепаха тентова
Зірчаста черепаха тентова
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Підряд: Схованошиї черепахи (Cryptodira)
Родина: Суходільні черепахи (Testudinidae)
Рід: Африканські зірчасті черепахи
Вид: Зірчаста черепаха тентова
Psammobates tentorius
(Bell, 1828)
Синоніми
Testudo tentoria
Chersinella tentoria hexensis
Homopus bergeri
Посилання
Вікісховище: Psammobates tentorius
Віківиди: Psammobates tentorius
EOL: 962444
ITIS: 551852
МСОП: 170524
NCBI: 286014
Fossilworks: 373911

Зірчаста черепаха тентова (Psammobates tentorius) — вид черепах з роду Африканські зірчасті черепахи родини Суходільні черепахи. Має 3 підвиди. Інша назва «шишкувата зірчаста черепаха».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу коливається від 12,5 до 14,5 см. Голова середнього розміру з великою шишкою на носі. Звідси походить інша назва цієї черепахи. Карапакс опуклий, спинні щитки, особливо хребетні, сильно опуклі, конічні. За формою він нагадує намет або тент. Тому ця черепаха й отримала свою назву. Загривковий щиток маленький або його може не бути. На карапаксі присутні дрібні горбики. Пластрон доволі плаский. Стегнові шпори можуть бути, а можуть бути і відсутніми.

Голова жовтувата або бежево-жовтувата. Карапакс чорного кольору з жовтими променями. Жовті промені більш вузькі, ніж в інших видів цього роду. Промені можуть мати червоно-помаранчевий відтінок. Ластро жовтуватий з малюнком.

Підвиди різняться за забарвленням та будовою карапаксу. У psammobates tentorius tentorius на пластроні присутній чіткий малюнок, що складається з центральної плями, іноді з деякими виступами по швах, але не створюючи променів. На карапаксі зазвичай по 13 крайових щитків. На кожному хребетному щитку 8—12 чорних променів. На реберних щитках є по 12—14, а на крайових — по 3—4. У psammobates tentorius trimeni на пластроні є чіткий малюнок з центральною плямою, що пересічено жовтими променями, з цятками землистого кольору. На карапаксі не більше 12 крайових щитків з кожного боку. Хребетні щитки конічно підведені догори. На кожному хребетному й реберному щитку по 4—8 чорних променів, а на крайових — по 3—4. У psammobates tentorius verroxii пластрон жовтого кольору і зазвичай без малюнка. Якщо ж плями на пластрона є, то вони розташовані безладно. Крайових щитків на карапаксі не більше 12 з кожного боку. Хребетні щитки пласкі. На кожному хребетному та реберному щитку по 5—6 чорних променів, передні з них на одному щитку стикаються з задніми на щитку лежачому попереду, утворюючи характерні «оченята»

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє піщані і кам'янисті пустелі й аридні вельди. Харчується травою, квітами, своїм та чужим калом.

Самиця відкладає 1—3 яйця розміром 27—35 × 21—28 мм. Інкубаційний період триває 220 днів. Розмір новонароджених черепашенят становить 25-30 мм.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає від півдня Намібії через Великий Намакваленд до Східної Капської провінції (ПАР).

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Psammobates tentorius tentorius
  • Psammobates tentorius trimeni
  • Psammobates tentorius verroxii

Джерела[ред. | ред. код]

  • Köhler, J. & Güsten, R. 2007. Herpetological type specimens in the natural history collections of the museums in Darmstadt and Wiesbaden, Germany. Spixiana 30 (2): 275–288
  • Branch, William R. 1993. A Photographic Guide to Snakes and Other Reptiles of Southern Africa. Cape Town: Struik Publishers, 144 S.