Pseudomystus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pseudomystus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Bagridae
Рід: Pseudomystus
Jayaram, 1968
Посилання
Вікісховище: Pseudomystus
Віківиди: Pseudomystus
EOL: 46581957

Pseudomystus — рід риб з родини Bagridae ряду сомоподібних. Має 19 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 6 до 22 см. Голова коротка, у нижній частині сплощена. Очі маленькі, овальної форми. Морда закруглена. Має 4 пари вусиків помірної довжини, з яких 2 пари розташовані на нижній щелепі. Тулуб кремезний. Спинний плавець великий, широкий, високий, з короткою основою. Жировий плавець середнього розміру. Грудні та черевні плавці невеличкі. Грудні плавці з гострими колючками. Генітальний сосочок у самців більш виразний, ніж в інших родів сомоподібних. Анальний плавець короткий, низький. Хвостовий плавець великий, розрізаний.

Забарвлення основного фону темних кольорів, зазвичай коричневого. По ньому розкидані світлі або контрастні смужки чи цятки. Спинні, грудні та черевні плавці темно-коричневого кольору. У низки видів смужки та цятки поєднані. Хвостовий плавець золотавого забарвлення. Різняться види за ступенем контрастності малюнка.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Біотопного моделі мають два основних типи. Перший — це річки і канали з помірною течією і кам'янисто-піщаними ґрунтами (P.siamensis). Другий — торф'яні болота з чорної і кислою водою. Є й винятки. Наприклад, P.stenomus зустрічається у швидкій течії річок та струмків. Днем відсиджуються в укриттях — під корчами або серед коріння дерев. Вночі виходять в пошуках здобичі. Живляться водними безхребетними.

На нерест заходять, що відбувається в період дощів, виходять в затоплені ділянки річок. Мальки з'являються вже в серпні.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширені у водоймах Південно-Східної Азії: від Таїланду до Індонезії. найбільша кількість видів зустрічається на островах Суматра та Калімантан.

Види[ред. | ред. код]

Тримання в акваріумі[ред. | ред. код]

В домашніх умовах цих сомів можна селити в єдиному оформленому акваріумі, який задовольнить всі види. Для них підійде ємність від 100—150 літрів. На дно насипають дрібний пісок темного кольору, оскільки сомики люблять повалятися на ньому. Рослинами засаджують 30 % площі. Не завадять і плаваючі на поверхні води рослини. Укриттями послужать гіллясті корчі або печерки з каменів. Мирні. Утримувати можна групою або поодинці. Сусідами можуть бути не агресивні рибки — боціі, барбуси, інші соми. З технічних засобів знадобиться малопотужний внутрішній фільтр для створення слабкої течії. Температура тримання повинна становити 20-26 °C.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Burgess, W.E. 1989. An atlas of freshwater and marine catfishes. A preliminary survey of the Siluriformes. T.F.H. Publications, Inc., Neptune City (US). 784 p.
  • Froese, Rainer, and Daniel Pauly, eds. (2019). Види роду Pseudomystus на FishBase. Версія за серпень 2019 року.
  • Linder, R. Shane (June 2000). The Catfishes of Asia Family Bagridae part two. Cat Chat 1 (2).