Pseudomystus siamensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pseudomystus siamensis
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Bagridae 
Рід: Pseudomystus
Вид: Pseudomystus siamensis
(Regan, 1913)
Посилання
Вікісховище: Pseudomystus siamensis
Віківиди: Pseudomystus siamensis
МСОП: 180973

Pseudomystus siamensis — вид риб з роду Pseudomystus родини Bagridae ряду сомоподібні. Інша назва «сіамська косатка».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 15 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиця більша за самця. Голова коротка, у нижній частині сплощена. Очі маленькі, овальної форми. Морда закруглена. Має 4 пари коротких вусиків. Тулуб витягнутий. Спинний плавець помірно довгий, складається з 1 жорсткого та 7 м'яких променів. Жировий плавець високий, товстий, округлої форми. Грудні та черевні плавці невеличкі. На перших плавцях присутні дуже гострі колючки. Анальний плавець складається з 16-17 променів. Хвостовий плавець має сильно розвинені лопаті.

Голова темно-коричневого кольору. Забарвлення тіла від попільно-білого до жовтого кольору, по якому проходять поперечні смуги неправильно форми, що в залежності від настою риби змінюються від сірого до чорного. Очі красиві, криштально-блакитного кольору. Кожна з лопатей хвостового плавця має чорну пляму.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічається у річках та струмках з помірною течією і кам'янисто-піщаними ґрунтами. Вдень ховається серед корчів та водоростей. Активна в присмерку та вночі. Живиться переважно личинками комах, а також іншими дрібними безхребетними.

Нерест відбувається на початку сезону дощів. Самець охороняє кладку з ікрою. Мальки з'являються у серпні. Зростає швидко.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у басейнах річок Меконг, Чао-Прайя та Меклонг.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Vidthayanon, C., J. Karnasuta i J. Nabhitabhata 1997. Diversity of freshwater fishes in Thailand. Office of Environmental Policy and Planning, Bangkok. 102 p.
  • Kottelat, M., 1998. Fishes of the Nam Theun and Xe Bangfai basins, Laos, with diagnoses of twenty-two new species (Teleostei: Cyprinidae, Balitoridae, Cobitidae, Coiidae and Odontobutidae). Ichthyol. Explor. Freshwat. 9(1):1-128.