Качка американська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Sarkidiornis sylvicola)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Качка американська
Самець
Самець
Самиця
Самиця
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гусеподібні (Anseriformes)
Родина: Качкові (Anatidae)
Рід: Шишкодзьоба качка (Sarkidiornis)
Вид: Качка американська
Sarkidiornis sylvicola
Ihering, HFA(інші мови) & Ihering, R(інші мови), 1907
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Синоніми
Sarkidiornis melanotos sylvicola
Посилання
Вікісховище: Sarkidiornis sylvicola
Віківиди: Sarkidiornis sylvicola
ITIS: 714093
МСОП: 22724744
NCBI: 1577981

Качка американська[2] (Sarkidiornis sylvicola) — вид водних птахів родини качкових (Anatidae). Поширений у Південній Америці.

Поширення

[ред. | ред. код]

Зустрічається в тропічній частині Південної Америки від Колумбії на південь до північної Аргентини, включаючи північний захід Перу, на схід через Венесуелу та Гвіани та всю Бразилію. Широко поширений, але вважається рідкісним у всьому ареалі з найбільш значними популяціями на півночі Венесуели та, як зазначається, достатньо численним на північному сході Бразилії.

Цей вид мешкає у трав'янистих ставках або озерах у льяносі, уздовж великих річок та озер, населяє болота, заплави, дельти річок, затоплені ліси, пасовища та рисові поля, іноді піщані коси.

Довжина птаха може коливатися від 56 до 76 сантиметрів, розмах крил — від 1,16 до 1,45 метра, вага — від 1,03 до 2,9 кг. Дорослі особини мають поцятковану білу голову з темними плямами, тоді як шия та нижня частина тіла повністю білі. Верхня частина тіла блискуча синьо-чорна, з синюватою або зеленуватою райдужкою, особливо помітною на другорядних пір'їнах. Самець набагато більший за самицю і має великий чорний круглий гребінь на дзьобі.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Ця качка харчується пасовищною рослинністю і, рідше, дрібною рибою, безхребетними та насінням. Вони здатні сідати на гілки дерев і зазвичай живуть зграями, зазвичай невеликими за розміром у сезон дощів, але які можуть досягати до 100 особин під час сухого сезону, коли тварини збираються у загальних джерелах води, розділяючись на невеликі підгрупи.

Качки гніздяться переважно в дуплах дерев та/або у високій траві, будуючи та наповнюючи гнізда очеретом, травою або пір'ям. Самці можуть мати двох партнерок одночасно або до п'яти поспіль. Вони захищають самиць і пташенят, але не місця гніздування. Самці, які не мають пари, залишаються сидіти на деревах і чекають нагоди спаровуватися. Самиці відкладають від 7 до 15 жовтувато-білих яєць. Кілька самиць можуть відкладати яйця в одне гніздо, в якому може бути до 50 яєць.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BirdLife International (2016). Sarkidiornis sylvicola: інформація на сайті МСОП (версія 2024.1) (англ.) 23 липня 2024
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання

[ред. | ред. код]