Колібрі-крихітка пурпуровогорлий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Selasphorus flammula)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-крихітка пурпуровогорлий
Самець пурпуровогорлого колібрі-крихітки
Самець пурпуровогорлого колібрі-крихітки
Самиця пурпуровогорлого колібрі-крихітки
Самиця пурпуровогорлого колібрі-крихітки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Mellisugini
Рід: Колібрі-крихітка (Selasphorus)
Вид: Колібрі-крихітка пурпуровогорлий
Selasphorus flammula
Salvin, 1865
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Selasphorus flammula
Віківиди: Selasphorus flammula
ITIS: 555322
МСОП: 22688302
NCBI: 472913

Колі́брі-кри́хітка пурпуровогорлий[2] (Selasphorus flammula) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Коста-Риці і Панамі.

Опис[ред. | ред. код]

Самець пурпуровогорлого колібрі-крихітки (підвид S. f. torridus)

Довжина птаха становить 7,5—8 см, самці важать 2,5 г, самиці 2,8 г. У самців номінативного підвиду верхня частина тіла бронзово-зелена, за очима невеликі білі плямки. Крайні стернові пера чорні з рудими краями. На горлі блискучий фіолетовий «комір», решта нижньої частини тіла переважно біла. Груди з боків мають охристий або блідо-коричнюватий відтінок, поцятковані зеленими плямками. Дзьоб короткий, прямий, чорний.

У самиць верхня частина тіла така ж як у самців. Центральні стернові пера у них зелені, решта стернових пер біля основи руді, на кінці у них чорна смуга, кінчики у них охристі або білі. Горло білувате, поцятковане темними бронзовими плямками, решта нижньої частини тіла така ж, як у самців. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць, однак пера на верхній частини тіла у них мають охристі краї.

У представників підвиду S. f. flammula нижня частина тіла більш біла, ніж у представників номінативного підвиду, у самців цього підвиду горло фіолетово-сіре. У представників підвиду S. f. simoni нижня частина тіла більш охриста, ніж у представників номінативного підвиду, хвіст у них більш чорні. у самців цього підвиду «комір» рожево-червоний.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Пурпуровогорі колібрі-крихітки живуть у різноманітних відкритих і напіввідкритих гірських ландшафтах, зокрема в парамо, у вторинних заростях на місцях зсуву ґрунту або випадіння попелу, на низькотравних високогірних луках і на узліссях карликових і хмарних лісів. Зустрічаються переважно на висоті від 2000 до 3500 м над рівнем моря. Під час негніздового періоду птахи здійснюють висотні міграції вниз по схилах, досягаючи висоти 1350 м над рівнем моря, і навіть можуть переміститися на сусідню гору.

Гватемальські колібрі-крихітки живляться нектаром різноманітних квітучих чагарників, ліан, трав і невисоких дерев, а також дрібними безхребетними, яких ловлять в польоті або, особливо самиці, збирають з рослинності або павутиння. Самці зазвичай захищають кормові території, самиці роблять це значно рідше.

Сезон розмноження у пурпуровогорлих колібрі-крихіток триває з серпня-вересня по лютий. Самці захищають невеликі гніздові території і виконують демонстраційні польоти, приваблюючи самиць. Гніздо чашоподібне, робиться з рослинного пуху і павутиння, покривається мохом і лишайниками, розміщується на кінчику гілки, на висоті від 1 до 5 м над землею, або прикріплюється до коріння.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Selasphorus flammula: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 30 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 30 жовтня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]