Катран Грехама

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Squalus grahami)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Катран Грехама
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Ряд: Катраноподібні (Squaliformes)
Родина: Катранові (Squalidae)
Рід: Катран (Squalus)
Вид:
Катран Грехама (S. grahami)
Біноміальна назва
Squalus grahami
White, Last & Stevens, 2007

Катран Грехама (Squalus grahami) — акула з роду Катран родини Катранові. Інша назва «східний довгоносий катран». Отримала назву на честь австралійського вченого Кена Грехама.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 71,1 см. Голова середнього розміру. Морда вузька й помірно довга. Очі відносно великі, мають овальний розріз. У неї 5 пар зябрових щілин. Тулуб довгий та дуже стрункий. Його висота сягає 10,1-12,6% довжини тіла. Рот у 1,66 рази довше відстані від кінчика морди до лінії рота. Осьовий скелет налічує 105–116 хребців. шкіряна луска дрібна, розташована щільно. Грудні плавці недовгі, дещо серпоподібні. Має 2 невеликих спинних плавця. Висота переднього плавця — 6,3-7,2% довжини тіла. Його шип невеликий та слабкий. Задній спинний плавець значно менше за передній. Його шип товстий, завдовжки з плавець. Хвостовий плавець веслоподібний, верхня лопать більш розвинена, без вимпелу. Анальний плавець відсутній.

Забарвлення спини та боків сіро-стальне, іноді з коричневим відливом. Черево світліше. Кінчики спинних плавців трохи тендітніше за спину. На верхній лопаті хвостового плавця присутні темні смуги або вузька пляма.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибині від 148 до 504 м, на континентальному шельфі. Полює на здобич біля дна. Живиться креветками, крабами, раками, дрібною костистою рибою, головоногими молюсками.

Статева зрілість настає у самців при розмірі 52 см, самиць — 60 см. Це яйцеживородна акула. Самиця народжує від 3 до 5 акуленят завдовжки 22 см.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає біля східного узбережжя Австралії (уздовж узбережжя Нового Південного Вельса та Квінсленда).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Compagno, Dando, & Fowler, Sharks of the World, Princeton University Press, New Jersey 2005 ISBN 0-691-12072-2