Studia Ruthenica

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Studia Ruthenica
Зборнїк роботох «Studia Ruthenica»
20-ий номер «Studia Ruthenica»
Країна видання Сербія
Місце публікації Новий Сад
Тематика Руснацька культура, мова й література
Періодичність виходу Щорічно
Мова Руснацька, зміст англійською, сербською та руснацькою
Видавець Дружтво за руски язик, литературу и културу
Засновано 1975

zavod.rs/studia-ruthenica/

Studia Ruthenica — науково-фаховий часопис (щорічник), що його видає «Товариство руснацької мови та літератури» (русн. Дружтво за руски язик и литературу) в Новім Саді, Сербія. Містить статті з проблем розвитку мови югославських руснаків, літератури, етнології, охоплюючи ширше коло тем із дослідження руснацької та, ширше, східнослов'янської культурно-історичної спадщини в Сербії та колишній Югославії[1]. Перший номер щорічника під назвою «Studia Ruthenica» вийшов друком 1988 року, а доти з 1975 по 1987 часопис мав початкову назву «Творчосц».

Журнал «Studia Ruthenica» не слід плутати зі схожим журналом «Русинистични студиï», що його розпочато 2017 року й чий англійський заголовок Ruthenian Studies тотожній за значенням зі Studia Ruthenica.

Про часопис[ред. | ред. код]

Часопис «Studia Ruthenica».

Часопис науково-фаховий і виходить щорічно руснацькою мовою. Тематика охоплює бачвансько-русинську літературу й культуру, а також етнологію, етнографію, етномузикологію тощо, мовну й духовну самобутність руснаків. Також прилюднюють інформацію зі статутної діяльности Товариства.

«Studia Ruthenica» — це категоризований 2016 року журнал Міністерства освіти, науки та технологічного розвитку Республіки Сербії[2].

Тематика робіт:

  • оригінальні наукові роботи, раніше не прилюднені;
  • лекції та/або окремі роботи, виголошені на фахових зустрічах, круглих столах, мовознавчих днях, не оприлюднені в інших журналах і збірниках;
  • рецензії на книжкові й монографічні видання та відомості зі статутної та програмної діяльности Товариства.

Історія[ред. | ред. код]

«Дружтво за руски язик и литературу» засновано 4 грудня 1970 року в Новім Саді. Його учасники мали на меті у співпраці вести діяльність у галузі бачвансько-русинської мови й літератури, що охоплювало потребу впорядкувати мову, обробити її до рівня «великих», разом плекати її, розвивати літературознавчу й мовознавчу критику, допомогати просвітникам, учителям, викладачам і перекладачам, сприяти видавничій діяльності бачвансько-русинською мовою[3]. Результатом діяльности товариства стала поява часопису «Творчосц», який виходив друком з 1975 по 1987 рік.

Починаючи з двох номерів 14-15 (1988-1989) щорічник поміняв назву, прийнявши латинське Studia Ruthenica й додавши 1993 року руснацький підзаголовок Зборнїк роботох «збірка робіт»[1].

Назву змінено незабаром після наукової зустрічі, присвяченої творчості М. Ковача, яка відбулася 12 квітня 1989 року в Новім Саді. Із цієї нагоди новим головним редактором призначено професора Ю. Тамаша. У першому номері журналу «Studia Ruthenica» редакція пояснила зміну назви так[4]:

Цей часопис міняє назву на «Studia Ruthenica» для легшого й точнішого визнання на міжнародному рівні тематики, яка буде порушена тут, не відмовляючись від яскравого сліду «Творчосци».

Редакція, утім, не відповіла на запитання, чому давню латинську назву русинів Ruthenica обрано замість міжнародно визнаної Rusyns і як саме це поняття, уживане позначати значно ширший східнослов’янський масив, сприятиме «легшому й точнішому» міжнародному визнанню цього часопису, присвяченого передусім руснакам і їхній історичній і культурній спадщині.

Упродовж наступних років тодішній головний редактор Ю. Тамаш, за якого перейменовано журнал, відкрито виступав за те, щоб долучити руснацький народ у ширший український національний простір[5].

Редакційна колегія та автори[ред. | ред. код]

Головні й відповідальні редактори «Творчосци» (номери 1-13) були[6]:

  • Дюра Варґа, н. 1-5;
  • Дюра Латяк, н. 6-7;
  • Гавриїл Колєсар, н. 8-10;
  • Ірина Гарді-Ковачевич, н. 11-12;
  • Янко Рац, н. 13;

Нинішній головний редактор:

Члени редколегії:

У часописі публікуються знавці в галузі бачвансько-русинської мови, літератури та культури з країн Європи та світу (Хорватія, Угорщина, Словаччина, Польща, Естонія, Канада, США, Японія тощо)[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в DRUZTVO. www.druztvo.org. Процитовано 24 вересня 2022.
  2. Категоризација научних часописа за 2016 годину (PDF). МНТР.
  3. DRUZTVO. www.druztvo.org. Процитовано 19 вересня 2022.
  4. Studia Ruthenica (укр.). Druzhtvo. 1989.
  5. РУСНАК  RUSYN - RUTHEN. web.archive.org. 22 вересня 2008. Архів оригіналу за 22 вересня 2008. Процитовано 24 вересня 2022.
  6. DRUZTVO. druztvo.org. Процитовано 19 вересня 2022.