Sturisoma panamense

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sturisoma panamense

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Рід: Sturisoma
Вид: Sturisoma panamense
(C. H. Eigenmann & R. S. Eigenmann, 1889)
Посилання
Вікісховище: Sturisoma panamense
Віківиди: Sturisoma panamense

Sturisoma panamense (стурізома панамська) — вид прісноводних риб з роду Sturisoma родини Лорікарієві ряду сомоподібні. Поширена в річках Південної Америки, утримують також в акваріумах.

Опис[ред. | ред. код]

Досягає 26 см (в акваріумі — до 18 см) завдовжки. Спостерігається статевий диморфізм: самиці більші за самців. Голова довга. З боків голови у самця присутні щетинки розміром 4—5 мм. Очі середнього розміру. Рот невеличкий. Тулуб сильно подовжений. Хвостове стебло видовжене, надзвичайно тонке. Спинний плавець доволі високий, нагадує вітрило, кінець серпоподібний. Грудні плавці подовжені, з витягнутими променями. Черевні плавці невеличкі, широкі, кінчики зрізані. Анальний плавець витягнутий донизу, з короткою основою. Хвостовий плавець сильно розділений, з витягнутими променями на верхньому та нижньому променях.

Забарвлення червонувато-жовте. Від морди через очі до кінця хвостового плавця йде темно-коричнева смуга, до середини тулуба розширюється й роздвоюється: одна частина тягнеться на спинний плавець, інша — до хвостового плавця. Нижня частина є сріблясто-білою, вкрите золотаво-коричневими плямами. У самиць боки і плавці сіруваті.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Воліє до чистої води, насиченої киснем. Вдень лежить на ґрунті, корчах, інших твердих поверхнях. Активний вночі, пересуваючись між заростями рослин, час від часу «висить» на листі. Живиться переважно водоростями (до 70 %), дрібними безхребетними.

Статева зрілість настає у 1,5 року. Самиця відкладає до 100 ікринок на пласких поверхнях. Самець піклується про кладку. Мальки зростають швидко, до 1,5—2 місяців сягають 5—7 см завдовжки.

Тривалість життя становить 8 років.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у річках, що впадають до Тихого океану в Панамі, Колумбії та Еквадорі.

Утримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Акваріум об'ємом від 160 літрів із заростями рослин, корчами, камінням та іншими укриттями. Утримувати бажано 1 самця з декількома самками. Уживається з іншими невеликими рибами, які мешкають у середньому і верхньому шарах води. Параметри води: температура 24-28°С, твердість 4-10°, pH 6,5-7,2. Риба вибаглива до чистоти води. Корм на 70% складається з рослинних компонентів (салат, шпинат, горох), вживають також живий корм та замінники у вигляді таблеток і пластівців. [1]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ferraris, C.J. Jr., 2003. Loricariidae — Loricariinae (Armored catfishes). p. 330—350. // R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre EDIPUCRS, Brasil (англ.)