TIDE Sprints

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

TIDE Sprints є однією з найважливіших подій Командування ОЗС НАТО з питань трансформації та НАТО, які сприяють розвитку та інноваціям, а також проводяться для швидкого розвитку концепцій та специфікацій з метою поліпшення та об'єднання взаємодії між НАТО та партнерськими країнами щодо здатностей C2 та ІТ-служб. TIDE Sprints є частиною Interoperability Continuum, до якого також входять TIDE Hackathons та Coalition Warrior Interoperability Exercise.

TIDE Sprints розглядають взаємодію з точки зору людей, процесів та технологій, заохочуючи операторів, інженерів, вчених та академіків ділитися та обмінюватися ідеями, а також співпрацювати над поточними та майбутніми рішеннями. Це відбувається внаслідок того, що:

  • Вони розуміють командування та контроль (C2) та знають, де потрібно поліпшити взаємодію.
  • Вони визначають інноваційні можливості, які пропонує технологія для подолання складних проблем.
  • Вони діляться знаннями, активно беруть участь та роблять свій внесок в середовище, де цінується відкритість до новизни.
  • Вони розпізнають унікальну можливість поліпшити взаємодію між усіма комунікаційними та інформаційними системами (CIS) союзників та партнерських країн.

Кожен TIDE Sprint складається з кількох треків, кожен з яких очолює експерт з НАТО або національний волонтер, який працює зі своєю Спільнотою інтересів, щоб визначити нові вимоги, нагальні проблеми та можливості для інновацій. Результатами TIDE Sprints є рекомендації, які можна використовувати в інших подіях Interoperability Continuum, зусиллях НАТО та національних зусиллях щодо розвитку здатностей або використовувати на наступному заході TIDE Sprint.

Участь українців у TIDE Sprints[ред. | ред. код]

У 2024 році українські спеціалісти взяли участь у TIDE Sprint у Берліні, де представили свої досягнення та обмінялися досвідом з міжнародною спільнотою.

  • Тарас Кльоба виступив із кількома презентаціями, де висвітлив різноманітні аспекти використання технологій у військовій сфері:
    • На TIDE Talks він представив доповідь про рішення, яке було розроблено командою під час TIDE NATO Hackathon в Амстердамі.
    • На медичному треку Тарас поділився досвідом розробки інноваційних медичних рішень.
    • У секції, присвяченій Data & AI, він розповів про застосування PostgreSQL для вирішення геоаналітичних задач.
  • Елизавета Бойко з Центру інновацій Міністерства оборони України провела доповідь, в якій розглянула систему ситуаційної обізнаності DELTA. Вона наголосила на значенні цієї системи для підвищення ефективності ухвалення рішень та надала огляд можливостей DELTA.

У 2023 році у місті Ліллехаммер у Норвегії, на TIDE Sprint виступили:

  • Заступник Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації та цифровізації Віталій Дейнега взяв участь у конференції НАТО TIDE Sprint, організованої у Норвегії (м.Ліллегаммер) Командуванням НАТО з питань трансформації.[1] З доповіддю "Інновації та ініціативи з цифрової трансформації в ЗСУ".

У 2022 році у місті Вірджинія-Біч штату Вірджинія у США виступив:

  • Сергій Гальчинський та команда представили українську розробку – систему Дельта. Українських фахівців запросили поділитися досвідом застосування цифрових рішень та сучасних ІТ-розробок для отримання переваги на полі бою під час війни з Росією, зокрема, розповісти про програму ситуаційної обізнаності, аналоги якої тільки створюються у країнах-членах альянсу.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інновації та ініціативи з цифрової трансформації в ЗСУ: Віталій Дейнега взяв участь у конференції НАТО TIDE Sprint
  2. Що дають хакатони розробникам та українському ІТ. Досвід переможців TIDE NATO Hackathon
  3. Україна представила власну систему ситуаційної обізнаності Delta.