Thalassodraco etchesi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Thalassodraco etchesi
Час існування: пізня юра 
150 млн років тому

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Іхтіозаври (Ichthyosauria)
Родина: Офтальмозаврові (Ophthalmosauridae)
Рід: Thalassodraco
Jacobs & Martill, 2020
Вид: Thalassodraco etchesi
Посилання
Вікісховище: Thalassodraco etchesi

Thalassodraco etchesi (Морський дракон Етчеса) — єдиний вид викопного роду рід іхтіозаврів, що існував у пізній юрі. Названо на честь колекціонера скам'янілостей Стіва Етчеса, що знайшов його викопні рештки після обвалення скелі на березі моря.

Виявлено майже цілий череп з пов'язаними з ним хребцем, спинними ребрами, лівою передньою кінцівкою та іншими елементами.

Розмір коливався від 1,8 до 2 м. На верхній щелепі виявлено 200 дрібних, гладеньких зубів. У нього були неймовірно великі очі — це означає, що він може добре бачити слабке світло. Вважається, що мав кремезний тулуб, тісно зчеплений з головою. Мав надзвичайно глибоку грудну клітку. З такою глибокою грудною кліткою ця істота виглядала б дуже схожою на діжку. Мав порівняно невеликі передні ласти. Спинний плавець був схожий на дельфінячий. Хвіст нагадував акулячий.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

На думку дослідників, цей іхтіозавр був здатний пірнати глибоко, наче кашалот. Можливо, вів нічний спосіб життя. Дослідники вважають, що міг плавати в відмінному від інших іхтіозаврів стилі. Харчувався кальмарами та невеликими рибами.

Поширення

[ред. | ред. код]

Знайдено в затоці Роп-Лейк (Дорсет, Велика Британія). Скам'яніла щелепа лежала в плиті, яка спочатку була похована на глибині 100 м у шарі вапнякового дна. Зразок зберігається в Музеї морської флори і фауни юрського періоду в Кіммеріджі.

Тісно був пов'язаний з іншими іхтіозаврами з роду Nannopterygius. Відповідно мешкав у північній частині сучасної Європи (від Великої Британії до Нової землі в Росії).

Джерела

[ред. | ред. код]
  • M.L. Jacobs & D.M. Martill. 2020. A new ophthalmosaurid ichthyosaur from the Upper Jurassic (Early Tithonian) Kimmeridge Clay of Dorset, UK, with implications for Late Jurassic ichthyosaur diversity. PLoS ONE 15 (12).