Thales Alenia Space

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Thales Alenia Space
Тип Акціонерна компанія
Форма власності Q112177116?[1]
Галузь Аерокосмічна промисловість
Спеціалізація Аерокосмічна техніка
Засновано 2007
Засновник(и) Thales Group
Штаб-квартира Канни Франція, Франція Франція,
Ключові особи Жан-Лоік Галл
Послуги Виробництво космічних кораблів, супутників, мадулів космічних станцій
Власник(и) Thales і Leonardo SpA
Співробітники Близько 8000
Холдингова компанія Thales Group[2] і Leonardo[2]
Дочірні компанії Thales Alenia Space Españad
Thales Alenia Space
CMNS: Thales Alenia Space у Вікісховищі

Thales Alenia Space  - (укр. Талес Аленія Спейс) франко-італійський виробник аерокосмічної продукції, сформований  після того, як Thales Group придбала у Alcatel участь в двох спільних підприємствах: перше - Alcatel і Finmeccanica, друге - Alcatel Alenia Space і Telespazio. Компанія є найбільшим в Європі виробником супутників.

Історія[ред. | ред. код]

Alcatel Alenia Space було створене 1 червня 2005 року шляхом злиття компаній Alcatel Space  і Alenia Spazio. Частки володіння в компанії розподілилися між  Alcatel-Lucent (67%) і Finmeccanica (33%)[3].

Створення компанії відбулося одночасно зі створенням холдингу Telespazio. Це було теж об'єднання Finmeccanica і бізнесу Alcatel (Telespazio і Alcatel's Space Services and Operations, відповідно). Станом на 5 квітня 2006 році компанія Alcatel вирішила продати свою частку Alcatel Alenia Space (і 33% частка Telespazio) на користь Thales Group.

Європейський Союз схвалив цю фінансову операцію 10 квітня 2007 року.

Діяльність компанії[ред. | ред. код]

Космічні станції[ред. | ред. код]

Компанія побудувала багатоцільові модулі постачання, які використовувалися для транспортування вантажів за допомогою космічних човників.

Вона також побудувала кілька модулів для Міжнародної космічної станції:

Американська компанія Axiom Space, яка планує побудувати першу комерційну космічну станцію, обрала Thales Alenia Space як підрядника, який займеться створенням базових моделей майбутньої станції Axiom Space Station.

Космічні кораблі[ред. | ред. код]

Також компанія будувала космічні кораблі:

Супутники[ред. | ред. код]

В середині 1990-х, США припинили видачу експортних ліцензій компаніям, що дозволяють американським підприємствам запускати свою продукцію в космос на китайських ракета-носіях. США побоювалися, що це допомогло б китайської народно-визвольної армії. Щоб не порушувати цих обмежень, Thales Alenia Space побудувала супутник Chinasat-6B взагалі без комплектуючих зі Сполучених Штатів, що показало її потенціал.

В результаті супутник був виведений на орбіту китайською ракетою-носієм, при цьому не були порушені американські обмеження ITAR. Запуск був здійснений 5 липня 2007 року на ракеті Чанчжен-3B.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SIRENE
  2. а б https://www.thalesgroup.com/en/global/activities/space
  3. Alcatel pursues the transfer of its satellite activities and critical systems for security to Thales. Архів оригіналу за 24 лютого 2012. 
  4. Nuovi Cygnus PCM ordinati alla Thales Alenia Space di Torino. Архів оригіналу за 13 травня 2021.