Tuscan

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Загальна інформація
Виробник Gyro Transport Systems
Роки випуску 1950-і
Тип напівгусеничний мотоцикл
Складові
Двигун
КПП 4-ступенева,
механічна
Технічні характеристики
Ємність баку 15
Максимальне навантаження, кг 200
Максимальна швидкість, км/год 72

Tuscan — дослідний американський напівгусеничний мотоцикл 1950-х років. Створена перш за все для потреб лісників, ця машина відрізнялася незвичайною і передовою для свого часу конструкцією, проте ніколи не вироблялася серійно, залишившись побудованою, мабуть, у єдиному примірнику[1][2][3][4].

Історія створення[ред. | ред. код]

Мотоцикл Tuscan розробила в 1950-х роках фірма Gyro Transport Systems на замовлення Лісової служби США як транспортний засіб для лісників, який міг би ефективно пересуватися щільно зарослою лісистою місцевістю. Мотоцикл мав напівгусеничний рушій, передбачалося його оснащення гіроскопічною системою стабілізації. Принаймні один дослідний примірник машини побудували, показавши на випробуваннях хорошу мобільність і прохідність (зокрема на снігу — при цьому на передньому колесі закріплювалися знімні лижі), проте серійного виробництва розпочато не було[1][2][3].

Опис конструкції[ред. | ред. код]

Компонування Tuscan було типовим для мотоциклів.

Двигун і трансмісія[ред. | ред. код]

Машина оснащувалася двигуном потужністю 20 к. с., що запускався за допомогою кікстартера. Трансмісія — механічна, з чотиришвидкісною коробкою перемикання передач[1][2][3].

Ходова частина[ред. | ред. код]

Ходова частина машини напівгусенична і складалася з переднього мотоциклетного керованого колеса і заднього гусеничного рушія[1][2]. Останній складався зі зблокованих в єдиний візок ведучого і напрямного (або двох ведучих) коліс однакового діаметра із пневматичними шинами, охоплених гумовою гусеничною стрічкою, що приводилася в рух за допомогою фрикційного зачеплення. Для запобігання зісковзуванню (висока ймовірність якого є одним з основних недоліків рушіїв із фрикційним зачепленням гусениці) стрічка мала великі реборди[3].

Для збільшення прохідності під час пересування сніжною поверхнею передбачались спеціальні знімні лижі, що кріпилися на передньому колесі[1][2][3].

Передбачалося оснащення мотоцикла спеціальною гіроскопічною системою стабілізації вертикального положення, що значно збільшила б його стійкість, порівняно зі стандартними мотоциклами (що особливо важливо під час пересування лісом), зокрема й на високих швидкостях[1][2][3].

Електрообладнання[ред. | ред. код]

Електрообладнання мотоцикла включало в себе передню фару, цікавою особливістю якої була можливість від'єднання для використання як ручного ліхтаря[2][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Tracked motorcycles (англ.). Unusual off-road locomotion. Архів оригіналу за 17 травня 2012. Процитовано 26 листопада 2011.
  2. а б в г д е ж Tuscan — Gyro-Stabilized, Half-Track, Trail Bike (англ.). Gryoscopically Stabilized Vehicles. Архів оригіналу за 17 травня 2012. Процитовано 26 листопада 2011.
  3. а б в г д е ж The Gyro-X Files: Tuscan trail bike (англ.). Hell for Leather. 16 квітня 2008. Архів оригіналу за 17 травня 2012. Процитовано 26 листопада 2011.
  4. Tuscan: A trail bike that never scorched trails (англ.). 17 квітня 2008. Архів оригіналу за 17 травня 2012. Процитовано 26 листопада 2011.

Посилання[ред. | ред. код]