Tyrannobdella rex

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Tyrannobdella)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Tyrannobdella rex
Зуби Tyrannobdella rex
Зуби Tyrannobdella rex
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Пояскові черви (Clitellata)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Безхоботні п'явки (Arhynchobdellida)
Родина: Praobdellidae
Рід: Tyrannobdella
Phillips et al., 2010
Вид: Tyrannobdella rex
Tyrannobdella rex
Phillips et al., 2010
Посилання
Вікісховище: Tyrannobdella rex
Віківиди: Tyrannobdella rex
NCBI: 755738

Tyrannobdella rex — єдиний рід п'явок роду підродини Praobdellidae з родини Hirudinidae ряду Безхоботні п'явки (Arhynchobdellida). Назва утворилася від поєднання тиранозавра рекса і п'явки.

Загальна довжина сягає 7 см, завширшки 1 см. Генетично схожа на вид Dinobdella ferox. Наділена двома присосками, з яких передня значно більша за задню. Ротовий отвір майже дорівнює розміру передньої присоски. Має 1 щелепу, на якій розташовано 8 зубів (6 зубів помітні, 2 — підшкірні), висота яких становить 0,13 мм (при розмірі самої п'явки в 5 см). Це в 5 разів більше за зуби в інших видів її родини. Тіло гладеньке, в передній частині (трахелосомі) дуже широке, потім звужується на кінці. Тулуб м'язистий, доволі сильний. Репродуктивний апарат (атріум) мікроморфний.

Усе тіло рівномірно вкрито сірими і коричневими плямами.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Присмоктуються лише до слизових оболонок і на відміну від інших п'явок здатні пити кров протягом кількох днів і навіть тижнів. Найчастіше проникає в ніс, до прямої кишки, уретри, вагіни або присмоктується до очного яблука ссавців, зокрема й людини. Тут накопичуються й відходи життєдіяльності цієї п'явки, які також не сприяють поліпшенню самопочуття жертви.

Вплив

[ред. | ред. код]

Потрапляння Tyrannobdella rex до органів сечостатевої системи може привести до серйозних проблем в їх роботі, а носоглотки — до носових кровотеч, кровохаркання і кашлю, також призводить до різних форм анемії.

Розповсюдження

[ред. | ред. код]

Поширена у верхній течії річки Амазонки (Перу, Еквадор, Колумбія).

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Phillips, Anna J.; Arauco-Brown, Renzo; Oceguera-Figueroa, Alejandro; Gomez, Gloria P.; Beltrán, María A.; Lai, Yi-Te; Siddall, Mark E. (April 2010). «Tyrannobdella rex N. Gen. N. Sp. and the Evolutionary Origins of Mucosal Leech Infestations». PLoS ONE. 5 (4): e10057.
  • Alejandro Oceguera-Figueroa, Amalie K. Barrio, Maria I. Aldea-Guevara, Mark E. Siddall. Evaluation of the evolution of jaw morphology in New World hirudiniform leeches, with a description of a new blood-feeding species of Oxyptychus (Annelida: Hirudiniformes) from the Peruvian Amazon. «Invertebrate Systematics». 26 (1), s. 17–24, 2012