Underwoodisaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Underwoodisaurus
Underwoodisaurus milii
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Lacertilia
Родина: Геккони (Gekkonidae)
Підродина: Диплодактиліни
Рід: Underwoodisaurus
Ґайнц Вермут, 1965
Посилання
Вікісховище: Underwoodisaurus
Віківиди: Underwoodisaurus
EOL: 35588

Underwoodisaurus — невеличкий рід геконів з підродини Диплодактиліни. Є 2 види.

Опис[ред. | ред. код]

Це невеликий рід геконів. У них спостерігається статевий диморфізм — самці завжди менше за самиць. Останні мають загальну довжину до 17 см, в той час як самці — до 14 см. Шкіра помаранчевого або темно—жовтого кольору з багатьма світлішими цятками та плямочками. Хвіст чітко відділений від тулуба. Особливістю цього роду є наявність дуже товстого хвоста. Якщо хвіст товстий, значить вони здорові. Мають також довгі тонкі лапи, великі очі, які увінчані горбинками на кшталт перлів.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляють пустелі та напівпустелі. Часто мешкають у кущах та чагарниках. Вдень відпочивають під листям та камінням. Харчуються цвіркунами, тарганами та павуками. Вони їдять 1 раз у 3—4 днів. При небезпеці видають звуки, які нагадують гавкіт або шипіння. Найбільшу небезпеку для них становлять змії.

Це яйцекладні гекони. Шлюбний сезон починається у липні. Самка відкладає до 2 яєць і до 10 кладок на рік. Яйця вона зариває під землю. Через 65 днів з'являються молоді гекони.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Це ендемік Австралії.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Oliver, P. M.; Bauer, A. M. 2011: Systematics and evolution of the Australian knob-tail geckos (Nephrurus, Carphodactylidae, Gekkota): plesiomorphic grades and biome shifts through the Miocene. Molecular phylogenetics and evolution, 59 (3): 664—674. ISSN 1055-7903