Uni Wheel

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Uni Wheel — це нова конструкція коліс, розроблена Hyundai і Kia для використання в електромобілях. Він містить кілька елементів трансмісії в самому колесі за допомогою системи планетарних передач.[1] Назва є абревіатурою від Universal Wheel Drive System.[2]

Uni Wheel призначений для отримання переваг індивідуального приводу коліс без необхідності встановлювати двигун безпосередньо на колесо, або ж всередині колеса. Натомість він об'єднує функції шарнірів постійної швидкості, приводного вала та редуктора в єдину систему всередині колеса.[1]

Система має центральну шестерню, з'єднану двома шарнірними системами шестерень з охоплюючим вінцем.[3][4] Він забезпечує як зменшення передачі, так і від'єднання обертової осі колеса від обертової осі двигуна, що дозволяє жорстко закріпити двигун на шасі, при цьому осьові навантаження на колесо повністю гасяться системою підвіски, а також дозволяють колесу рухатися з вищою швидкістю, але меншим крутним моментом за допомогою вужчого приводного валу.

Збільшення кількості передач у колесі було визначено як пункт, що викликає занепокоєння у зв'язку з можливим шумом і проблемами складності.[5]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Gitlin, Jonathan M. (1 грудня 2023). Hyundai and Kia completely rethink the EV drive unit with Uni Wheel idea. Ars Technica (en-us) . Процитовано 2 грудня 2023.
  2. Hyundai, Kia introduce Uni Wheel electric drive system. Autoblog (англ.). Процитовано 2 грудня 2023.
  3. Doll, Scooter (29 листопада 2023). Hyundai and Kia introduce a new 'Uni Wheel' drive system that could revolutionize EV design. Electrek (амер.). Процитовано 2 грудня 2023.
  4. Team, Web (30 листопада 2023). Hyundai and Kia unveil ‘paradigm-shifting’ Uni Wheel drive system. Electric & Hybrid Vehicle Technology International (брит.). Процитовано 2 грудня 2023.
  5. Kierstein, Alex (29 листопада 2023). Hyundai’s Weird “Uni Wheel” Is Either a Full-On Revolution or Totally Pointless. Motortrend. Процитовано 2 грудня 2023.

Посилання

[ред. | ред. код]