VAMPIRE (зенітний комплекс)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
VAMPIRE
Країна походження  США
Розвивається з 2021
Виробник L3Harris Technologies

VAMPIRE (акр. від англ. Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment[a]) — зенітний ракетний комплекс виробництва американської компанії L3Harris, що призначений для боротьби з БПЛА.[1]

Опис[ред. | ред. код]

VAMPIRE — це портативний комплект, який можна встановити на більшість транспортних засобів із вантажним кузовом (наприклад, на позашляховик) для запуску недорогих ракет APKWS або інших боєприпасів з лазерним наведенням. Система є самостійною і може бути встановлена на будь-який наземний транспорт за кілька годин[2].

APKWS — це перероблення конструкції некерованих ракет Hydra 70 із комплектом лазерного наведення для перетворення їх на високоточні боєприпаси. APKWS використовує технологію напівактивного лазерного самонаведення з розподіленою апертурою (DASALS). Конфігурація APKWS дозволяє використовувати наявні боєголовки системи Hydra 70 без необхідності встановлення лазерного самонаведення в носовій частині ракети. Безконтактний підривник дозволяє йому ефективно перехоплювати БПЛА. Лазерне наведення ракети, яке активується під час запуску, не вимагає прицілювання до цілі перед запуском. Комплекс VAMPIRE розроблений як відносно дешева система, яку можна помістити на пікап або на будь-який транспортний засіб із вантажною платформою.

Система може також уражати й наземні цілі[3].

Оператори[ред. | ред. код]

Україна[ред. | ред. код]

Про майбутню передачу таких комплексів стало відомо в серпні 2022 року, з того часу виробником L3Harris проводились роботи з тестування та сертифікації, а вже в січні 2023 року компанія оголосила про отримання контракту на виготовлення 14 комплексів VAMPIRE для боротьби з БПЛА, постачання 4 з яких планується до середини 2023 та решти до кінця того року[4].

З оприлюднених в грудні 2023 року фотографій стало відомо, що в останній переданій партії Україна отримає системи на шасі M1152A1 HMMWV з пусковими установками LAND-LGR4 на чотири ракети[5].

Сили оборони України використовують дані комплекси для боротьби з ворожими БПЛА та крилатими ракетами[5]. У лютому 2024 року ВМСУ продемонстрували застосування комплексу проти російських Shahed-136 на Одещині[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • VAMPIRE на сайті виробника
  • What Is the VAMPIRE Anti-UAV System?
  • Український Vampire збив Shahed-136 на Одещині. Мілітарний. 12 лютого 2024. Архів оригіналу за 12 лютого 2024.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ISR — intelligence, surveillance and reconnaissance, «розвідка, спостереження та рекогностування»
  1. а б в Український Vampire збив Shahed-136 на Одещині. Мілітарний (укр.). Архів оригіналу за 12 лютого 2024. Процитовано 13 лютого 2024.
  2. VAMPIRE від L3Harris
  3. VAMPIRE: США передали Україні зброю проти російських дронів (фото, відео). ФОКУС (укр.). 26 серпня 2022. Процитовано 3 травня 2023.
  4. L3Harris отримала контракт на поставку систем VAMPIRE для України. Мілітарний (укр.). Архів оригіналу за 16 січня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  5. а б Our Best Look At A VAMPIRE Counter Drone System For Ukraine. The War Zone. The Drive. 6 грудня 2023.