Центр астрономії Гайдельберзького університету

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центр астрономії Гайдельберзького університету
Емблема Центру астрономії Гайдельберзького університету
Емблема Центру астрономії Гайдельберзького університету
Емблема Центру астрономії Гайдельберзького університету
Основні дані
Засновано 2005
Приналежність Гайдельберзький університет Рупрехта-Карла
Контакт
Ключові особи Головний директор - Норберт Крістліб
Країна  Німеччина[1]
Штаб-квартира Гайдельберг[1]
Тип науково-дослідний інститут[1]
Вебсторінка zah.uni-hd.de

Центр астрономії Гайдельберзького університету (нім. Zentrum für Astronomie der Universität Heidelberg, ZAH) — науковий центр у Гайдельберзі, Німеччина. Центр включає три астрономічних інститутів: Інститут астрономічних обчислень, Інститут теоретичної астрофізики і Обсерваторія Гайдельберг-Кенігштуль. Центр був заснований у 2005 році шляхом об'єднанням трьох колишніх державних науково-дослідних інститутів і переводу їх в підпорядкування університету.

Інститути[ред. | ред. код]

Інститут астрономічних обчислень[ред. | ред. код]

Був заснований в Берліні в 1700, в 1945 переїхав в Гайдельберг, в 2005 увійшов до складу Центру астрономії Гайдельберзького університету. Історично спеціалізувався на складанні й аналізі зоряних каталогів. Зараз основними темами досліджень є зоряна динаміка, галактики, скупчення галактик, зоряні скупчення, гравітаційне лінзування, космологія[2].

Інститут теоретичної астрофізики[ред. | ред. код]

Інститут теоретичної астрофізики при Гайдельберзькому університеті був заснований у 1976 році. Він теоретичними й чисельними методами досліджує формування зір і планет, астрофізику зір, астрохімію, динаміку міжзоряного середовища, чисельну гідродинаміку і перенос випромінювання[2].

Обсерваторія Гайдельберг-Кенігштуль[ред. | ред. код]

Обсерваторія була заснована 1774 році у сусідньому місті Мангаймі, але погіршення умов спостереження призвело до переїзду обсерваторії спочатку до Карлсруе, а 1898 році - до Гайдельберга. Історично обсерваторія спеціалізувалась на дослідженні туманностей і пошук астероїдів. Тут було відкрито понад 800 астероїдів, в тому числі перший виявлений троянський астероїд 588 Ахіллес. Зараз обсерваторія переважно досліджує екзопланети, галактики, активні ядра галактик, астрофізику високих енергій[2].

Інститут астрономічних обчислень
Інститут теоретичної астрофізики
Обсерваторія

Діяльність[ред. | ред. код]

Гайдельберзький об'єднаний астрономічний колоквіум у великій лекційній залі в будівлі Фізичного інституту на Філозофенвег

Центр астрономії (разом з MPIA, MPIK і HITS) проводить щотижневий Гайдельберзький об'єднаний астрономічний колоквіум (англ. Heidelberg Joint Astronomical Colloquium), на якому запрошені лектори роблять доповіді з різних розділів сучасної астрономії[3][4][5].

Інститути Центру астрономії задіяні в Міжнародній дослідницькій школі Макса Планка з астрономії та космічної фізики (англ. International Max Planck Research School for Astronomy and Cosmic Physics) — астрономічній аспірантурі при Гайдельберзькому університеті[6].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]