Бібліотека імені Івана Вазова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бібліотека імені Івана Вазова
Дата створення / заснування 1883
Зображення
Названо на честь Іван Вазов
Країна  Болгарія
Адміністративна одиниця Ботевград
Мапа
Офіційний сайт
CMNS: Бібліотека імені Івана Вазова у Вікісховищі

Координати: 42°54′30″ пн. ш. 23°47′31″ сх. д. / 42.90833333336077260° пн. ш. 23.79194444447177759° сх. д. / 42.90833333336077260; 23.79194444447177759

Бібліотека імені Іва́на Ва́зова при новій читальні імені Христо Ботева 1884 року (болг. Бібліотека «Іван Вазов» при НЧ «Христо Ботев 1884»)— болгарська бібліотека і сучасний загальноосвітній інститут, розташований в місті Ботевград, у центрі однойменної громади. Займається збором, зберіганням і обробкою різних бібліотечних фондів, обслуговуванням читачів, здійснює довідково-бібліографічну та інформаційну діяльність, виконує організаційно-методичні функції на території Ботевграда і надає вільне користування бібліотечно-інформаційними ресурсами. Сприяє підвищенню освітнього рівня, продовження здобуття освіти, інформованості, якості життя, соціальної інтеграції та розширення електронного доступу до інформації.

Історія бібліотеки[ред. | ред. код]

Бібліотека імені Івана Вазова починає відлік своєї історії від 1883 року коли відкрилася читальня «Напредък». Початковий книжковий фонд становив від 700 до 800 томів і був подарований місцевими патріотично налаштованими жителями. Організована бібліотечна діяльність починає свою історію де-юре з 1924 року, коли в новому відкритому читальному залі з'явилося спеціальне бібліотечне приміщення. Після 1973 року бібліотека переїхала в нову будівлю читальні імені Христо Ботево, її фонд налічував вже 45 тисяч томів. 17 вересня 1981 року відкрилося нове приміщення читальні і бібліотеки імені Івана Вазова. В даний час зібрання налічує 84 911 одиниць: це книжкові томи, періодика, аудіовізуальні документи, графічні зображення, нотні видання і т. д. Щорічно обслуговує до 2 тисяч постійних читачів, видає 48 тисяч документів, число відвідувачів становить 26 тисяч осіб. У бібліотеці є три відділи: дитячий відділ, відділ для дорослих і інформаційний відділ (з інтернет-доступом). Автоматизація процесів ведеться з 2003 року. Бібліотека включена в Інтегровану бібліотечно-інформаційну систему E-Lib. З 2007 року в бібліотеці діє спеціалізована читальна зала для студентів Міжнародної вищої бізнес-школи. 2 грудня 2010 року в бібліотеці була встановлена ​​і випробувана комп'ютерна техніка в рамках програми «Глобальні бібліотеки» [1]: 13 комп'ютерів, ноутбук, мультифункціональний пристрій, кольоровий принтер, проектор і екран.

Структура і діяльність[ред. | ред. код]

Відділ для дорослих[ред. | ред. код]

Відділ для дорослих

Обслуговує всіх читачів у віці від 14 років. Тут проводиться повна реєстрація нових читачів, які пред'являють посвідчення особи і отримують читацький квиток, завдяки якому можуть користуватися всіма відділами бібліотеки. Понад 60 тисяч книжкових томів, розділених по галузях знань і викладені у вільний доступ, можуть братися додому. Через традиційний алфавітний і систематизований каталог, а також через електронний каталог може бути надана бібліографічна довідка. Організовуються виставки і зустрічі з письменниками.

Дитячий відділ[ред. | ред. код]

Дитячий відділ

Обслуговує дітей у віці до 14 років. Фонд налічує понад 16 тисяч книг, дитячих журналів і аудіокасет з казками. Підтримується електронний, систематичний і заголовний каталог, тематична картотека. В читальному залі дитячого відділу знаходиться багато ілюстрованих енциклопедій і різноманітних довідників. Відділ розробляє різні програми для різних груп читачів. Проводить уроки з краєзнавства, лекції та бесіди, присвячені різним датам і подіям. Для найменших відвідувачів організовуються ранки й зустрічі з авторами дитячої літератури.

Довідково-бібліографічний та інформаційний відділ[ред. | ред. код]

Довідково-бібліографічний та інформаційний відділ

Цей відділ забезпечує миттєве і точне надання інформації для читачів завдяки традиційній бібліотечній службі, автоматизованих баз даних і інтернету. Підтримує базу даних аналітичних описів статей з книг та збірок. У відділі наводяться бібліографічні довідки, здійснюється пошук інформації (в тому числі і в Інтернеті), надаються бібліографічні консультації, відповіді на запити по телефону та електронною поштою, а також послуги друку і сканування документів. Підтримуються тематичні картотеки, зберігається періодична преса. Добре організований довідковий апарат. У комп'ютерній кімнаті є 10 комп'ютерів, сканер, принтер і мультимедіа, забезпечується постійний і швидкий доступ в Інтернет.

Завдання бібліотеки[ред. | ред. код]

  • Впровадження інноваційних послуг на основі нових технологій і задоволення потреб споживачів.
  • Підтримка освіти та самоосвіти різних цільових груп спільноти — бібліотекарів, школярів і студентів, літніх людей.
  • Пропозиція якісних послуг, заснованих на високій професійній кваліфікації фахівців бібліотечної справи.

Можливості бібліотеки[ред. | ред. код]

  • Уроки і презентації в бібліотеці
  • Зустрічі з письменниками і поетами
  • Організація днів читання під час канікул
  • Робота з дітьми дитячих садків
  • Художні майстерні та виготовлення різних речей з природних і зручних матеріалів
  • Організація свят та інших пам'ятних заходів, присвячених тим чи іншим подіям
  • Юридична інформація в бібліотеці
  • Курси базової комп'ютерної грамотності

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фондация "Глобални библиотеки - България". Архів оригіналу за 7 травня 2018. Процитовано 6 травня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]