Іграшка (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іграшка
Le Jouet
ЖанрКомедія
РежисерФрансіс Вебер
ПродюсерАлен Пуаре
СценаристФрансіс Вебер
У головних
ролях
П'єр Рішар
Мішель Буке
Шарль Жерар
ОператорЕтьєн Бекке
КомпозиторВладимир Косма
КінокомпаніяGaumont
Тривалість92 хв.
Мовафранцузька
КраїнаФранція Франція
Рік1976
IMDbID 0074720

«Іграшка» (фр. Le jouet) — французька кінокомедія 1976 року. Режисер — Франсіс Вебер. У головних ролях — П'єр Рішар, Мішель Буке, Фабріс Греко.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Франсуа́ Перре́н (П'єр Рішар) — безробітний журналіст. Після багатьох місяців пошуку роботи йому вдається влаштуватися в газету «France Hebdo». Першим серйозним завданням Перрена стало написання статті про магазин іграшок, що належить, як і сама газета, мільйонерові П'єру Рамбаль-Коше. Господар править своєю імперією як диктатор, глибоко зневажаючи всіх підлеглих (наприклад, наказує звільнити одного журналіста тільки за те, що у нього вологі руки), але при цьому лицемірно називає всіх «сім'єю».

У магазині Перрен потрапляє на очі синові мільйонера, Еріку, якого привели купувати іграшки за хорошу поведінку. Хлопчик безапеляційно заявляє, що хоче саме його як іграшку. Перрен протестує, але його все ж вмовляють оселитися на деякий час у будинку мільйонера. Однак при всій принизливості такої ролі Перрен сповнений почуття власної гідності. Граючи з Еріком і одночасно пізнаючи його ближче, журналіст розуміє, що ситуація не така однозначна, як здається на перший погляд.

Пізніше, завдяки одкровенню Бланка, Перрен дізнається, що хлопчик глибоко самотній, у нього існують проблеми, пов'язані з розривом батьків і лицемірним характером батька. Перрен все-таки зумів подружитися з дитиною і показав йому всю егоїстичність і негідність його поведінки і поведінки його батька. Однією з розваг Перрена та Еріка стає випуск сатиричної «газети», що дратує Рамбаля-Коше-старшого, проте викликає в ньому мимовільну повагу до Перрена.

В результаті малий Ерік віддає перевагу Франсуа перед батьком.

У ролях

[ред. | ред. код]

Ремейки

[ред. | ред. код]

У 1982 році в США американський режисер Річард Доннер зняв ремейк фільму з такою самою назвою. Він потрапив до двадцятки найуспішніших картин 1982 року, але був холодно зустрінутий критиками.

19 жовтня 2022 року у Франції відбулася прем'єра фільму під назвою «Нова іграшка» (фр. Le Nouveau Jouet). Режисером виступив Джеймс Ют, а у головній ролі знявся Жамель Деббуз.

Посилання

[ред. | ред. код]