Апатеїзм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Апатеїзм, також відомий як прагматичний атеїзм, — риса світогляду, яка виявляється в «апатії» щодо релігійної віри. Апатеїсти розглядають питання про існування божества як таке, що не має для їхнього життя жодного значення.[1][2][3]

Французький філософ-просвітитель вісімнадцятого століття Дені Дідро, будучи звинуваченим в атеїзмі, стверджував, що питання «існує Бог чи ні» його просто не цікавить. У відповіді Вольтерові він писав:

Ліві лапки Вкрай важливо не плутати петрушку з болиголовом; але зовсім не важливо, вірити в Бога чи ні. Праві лапки

Послідовники практичного, або прагматичного атеїзму, також відомого як апатеїзм, живуть, не надаючи значення питанню наявності або відсутності богів, і пояснюють явища природи без допомоги потойбічних сил. При цьому існування богів не заперечується й не стверджується, але може бути визнане як необов'язкове або непотрібне. На думку апатеїстів, боги не надають життю сенсу і не впливають на повсякденне життя.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Robinson, B.A. (29 січня 2012). Apatheism: 'Does God exist? I don't know & I don't really care'. Ontario Consultants on Religious Tolerance. Архів оригіналу за 29 червня 2014. Процитовано 17 січня 2015. (англ.)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Apatheism: Should we care whether God exists? | Nooga.com. web.archive.org. 5 серпня 2017. Архів оригіналу за 5 серпня 2017. Процитовано 19 вересня 2022.
  2. Do You Not Care Whether God Exists?. Learn Religions (англ.). Процитовано 19 вересня 2022.
  3. Kunz, Adam Scott (8 травня 2021). Apatheism: A Primer. Medium (англ.). Процитовано 19 вересня 2022.