Боєчко Федір Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федір Федорович Боєчко
Народився13 травня 1934(1934-05-13) (90 років)
Семаківці (Коломийський район)
Місце проживанняЧеркаси
КраїнаУкраїна
Національністьукраїнець
Діяльністьбіохімік
Alma materЧернівецький університет
Галузьбіохімія, педагогіка
ЗакладУманський педагогічний інститут Черкаський національний університет
Вчене званняпрофесор
Науковий ступіньдоктор біологічних наук
Відомий завдяки:дослідженням у галузі біохімії, педагогічній діяльності
НагородиОрден Трудового Червоного Прапора — Орден Трудового червоного прапора — 1978

Боє́чко Фе́дір Фе́дорович (1934, с. Семаківці, Івано-Франківська обл.) — український педагог, науковець.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Ф. Ф. Боєчко народився 13 травня 1934 р. у с. Семаківці Коломийського району Івано-Франківської області). Закінчив біологічний факультет Чернівецького державного університету. Працював завучем і вчителем хімії та біології Козирянської середньої школи на Буковині.

У 1957 р. Ф. Ф. Боєчко вступив до аспірантури при кафедрі біохімії Чернівецього державного університету, яку успішно закінчив у 1960 р. Науковим керівником був професор К. М. Леутський. Після її завершення отримав направлення на роботу до Уманського педагогічного інституту, де обійняв посаду викладача хімії. У 1961 р. захистив кандидатську дисертацію в Київському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка. У 1962 р. в Уманському педінституті організував кафедру, яку очолював впродовж 15 років. Упродовж 1964−1969 рр. Ф. Ф. Боєчко − проректор з навчально-виховної і наукової роботи. У 1974 р. захистив докторську дисертацію, згодом отримав звання професора.

У 1975 р. Ф. Ф. Боєчко очолив Уманський педагогічний інститут, яким він керував до 1979 р. Новим етапом була робота на посаді ректора Черкаського педагогічного університету (1979−2000 рр.). Під керівництвом Ф.Ф Боєчка було зміцнено навчально-матеріальну базу університету. У 1990 р. було побудовано та введено в експлуатацію новий навчальний корпус на 2000 місць. Побудовано два і розпочато будівництво третього гуртожитку поліпшеного планування. Завдяки ректору Ф. Ф. Боєчку та Черкаській обласній державній адміністрації педінститут у 1995 р. отримав статус державного університету з присвоєнням імені Богдана Хмельницького.

З 1998 р. Ф. Ф. Боєчко очолює кафедру біохімії університету. Має дружину — Боєчко Любов Олександрівну. Син — Владислав Федорович Боєчко, історик, професор кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Наукова та педагогічна діяльність

[ред. | ред. код]

Ф. Ф. Боєчко автор понад 100 наукових праць, у тому числі 20 підручників і посібників для студентів ВНЗ, училищ та вчителів і учнів шкіл.

Коло наукових інтересів: біохімія вітамінів та мікроелементів, методика викладання біохімії та полімерної хімії у системі вищої школи.

Написав і видав перший в Україні навчальний посібник з хімії полімерів для студентів природничих факультетів ВНЗ. Серед опублікованих праць − «Хімія полімерів» (1965), «Основи хімії полімерів» (1976), «Основи органічної і біологічної хімії» (1982), «Біохімія для вчителів» (1985), «Органічна хімія» (1981, 2001), «Біологічна хімія» (1989, 1995), «Основні біохімічні терміни і поняття» (1993) тощо.

Відзнаки та нагороди

[ред. | ред. код]

Ф. Ф. Боєчко є членом-кореспондентом Академії педагогічних наук України, є почесним громадянином м. Черкаси: у 1999 р. нагороджений пам'ятним знаком «За заслуги перед містом Черкаси» I ступеня.

Нагороджений:

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Лизогуб В. С., Дерій С. І., Гаврилюк М. Н. Життєвий і творчий шлях Федора Федоровича Боєчка // Вісник Черкаського університету. Серія Біологічні науки. — 2014. — № 2 (295). — С. 3–6.
  • Боєчко Федір Федорович // Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. — К.: Вид-во «Світ успіху», 2009. — С. 36.