Варшавська конфедерація (1704)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Варшавська конфедерація 1704 рокуконфедерація Речі Посполитої, укладена 16 лютого 1704 року при підтримці Швеції противниками Августа ІІ Фрідріха та його промосковської політики під час Великої Північної війни[1].

Конфедерати оголосили про позбавлення влади Августа II Сильного та обрали королем шведського кандидата — Станіслава Лещинського, познанського воєводу. На противагу Варшавській конфедерації антишведський табір утворив Сандомирську конфедерацію.

У відповідь на утворення Варшавської конфедерації Август II і його прихильники звернулися за допомогою до Московського царства і підписали Нарвський договір, відповідно до якого Польща вступала у війну зі Швецією як союзник Московії, а московські війська отримали право діяти на території Речі Посполитої проти шведів та їхніх прихильників.

Військове протистояння варшавських та сандомирських конфедератів продовжувалося до осені 1706 року та отримало назву Громадянська війна в Польщі 1704-1706 років.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Енциклопедія історії України // Нарвський мирний договір (1704). Архів оригіналу за 3 квітня 2013. Процитовано 3 квітня 2013.