Верхній Ніл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Верхній Ніл

араб. أعالي النيل

Прапор штату Верхній Ніл
Адм. центр Малакаль
Країна Південний Судан
Межує з: сусідні адмінодиниці
Джонглей, Ель-Вахда ?
Кількість округів 12
Офіційна мова англійська
Населення
 - повне 1 212 979 (2008 р.
Площа
 - повна 77 773 км²
Часовий пояс UTC+3
Роки існування 1994
Код ISO 3166-2 SS-NU
Штат на мапі Південного Судану
Штат на мапі Південного Судану

Штат на мапі Південного Судану
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Верхній Ніл

Верхній Ніл (араб. أعالي النيل‎) — колишній штат Південного Судану. Першим губернатором в епоху незалежності Південного Судану був Саймон Кун Пуоч. Назва штату походить від річки Білий Ніл, що тече через нього. Штат має площу 77 773 км ². Столицею Верхнього Нілу є місто Малакаль. Місто Кодок, відоме як місце дії Фашодського інциденту (1896), яким закінчилась «сутичка за Африку» між Британією і Францією, знаходиться тут.

Серед основних населених пунктів є міста Гейгера і Ренк. Основним видом економічної діяльності держави є нафта. Є кілька нафтових родовищ і трубопроводів, що йдуть в Судан. Сільське господарство має особливе значення для північного сходу. Як і в інших штатах Південного Судану, соціальні показники тут є дуже низькими: за оцінками, менше 5 % населення мають доступ до води та санітарії, а також доступ до освіти. Бідність в штаті, за різними оцінками, становить від 30 до 40 %. Високий показник дитячої смертності — 70-90 ‰.

Головними річками штату є Білий Ніл і Собат.

Основні етнічні групи у Верхньому Нілі — дінка, шіллук, ануак і нуер.

Історія[ред. | ред. код]

З 1919 по 1976 рік Верхній Ніл був лише провінцією англо-єгипетського Судану, потім — провінцією незалежної Республіки Судан, і включав територію сучасних штатів Верхньій Ніл, Джонглей та Ель-Вахда. У 1976 році від провінції відділилась територія Джонглею, що повернулась у 1991 році. У тому ж 1991 році провінція була перетворена на штат. 14 лютого 1994 року сформувалась сучасна територія штату (Ель-Вахда і Джонглей стали окремими штатами). Верхній Ніл вийшов зі складу Судану в складі Республіки Південний Судан 9 липня 2011 року.

Джерела[ред. | ред. код]