Вибух автомобіля (фільм, 1900)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вибух автомобіля
англ. Explosion of a Motor Car
Жанр кінокомедія і німе кіно
Режисер Сесіл Гепвортd
У головних
ролях
Сесіл Гепвортd
Кінокомпанія Walton Studiosd
Тривалість 1 хв.[1]
Країна  Велика Британія
Рік 1900
IMDb ID 0257654

Вибух автомобіля (англ. Explosion of a Motor Car) — британський комедійний чорно-білий фільм, який вийшов у 1900 році[2]. Режисер - Сесіль Хепуорт. Фільм є одним з найперших випадків застосування техніки стоп-трику, комедійної затримки - об'єкти падають набагато довше, а також чорного гумору у кінематографі[3].

Сесіль Хепуорт використовував тематику автокатастрофи і до цього фільму. У тому ж 1900 році вийшов фільм "Як це відчувається бути збитим", у якому автомобіль втрачає кермування і рухається прямо на глядача[4].

Сюжет[ред. | ред. код]

У фільмі показується одна з вулиць передмістя, яку переходять звичайні жителі населеного пункту, додаючи сцені реалістичності. Із-за рогу з'являється автомобіль і починає наближатися до камери. Всередині нього знаходиться водій і 3 дівчини-пасажирки, які махають хустинками. Виїхавши на передній план, автомобіль раптово вибухає, залишаючи по собі лише хмару диму та купу уламків. У цей же час підходить поліцейський, якого грає сам режисер - Сесіль Хепуорт. Він починає оглядати місце події і, не виявивши тіл на землі, дістає телескоп і починає вдивлятися в небо. За кілька секунд йому вже доводиться ухилятись від падаючих кінцівок та тулубів. Без жодного здивування поліцейський береться збирати вдягнені частини у людські тіла та занотовувати отримані результати у блокнот, щоб пізніше повідомити про катастрофу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. Hepworth, Cecil M., Explosion of a Motor Car, Hepworth, процитовано 27 січня 2023
  3. BFI Screenonline: Explosion of a Motor Car (1900). www.screenonline.org.uk. Процитовано 27 січня 2023.
  4. Short of the Week: 'How It Feels to Be Run Over'. faroutmagazine.co.uk (амер.). 15 січня 2023. Процитовано 27 січня 2023.