Гірчак (гриб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гірчак
Гірчак
Гірчак
Гірчак
Біологічна класифікація
Царство: Гриби (Fungi)
Відділ: (Basidiomycota)
Клас: Базидіоміцети (Базидіальні гриби)
(Basidiomycetes)
Порядок: (Boletales)
Родина: Болетові (Boletaceae)
Рід: Tylopilus
Вид: Гірчак
(Tylopilus felleus L.)

Гірчак (Tylopilus felleus (Bull. ex Fr.) Karst., Boletus felleus Bull. ex Fr.) — неїстівний гриб родини болетових. Схожий на Білий гриб, тільки у гірчака рожеві спори, ніжка темніша і м'якуш гіркий. Існує різновидність цього гриба з приємним на смак м'якушем — гірчак жовтуватий (F. felleus var. alutarius Fr.), який росте на лісових галявинах, відрізняється від гірчака світлішою шапинкою і майже гладенькою ніжкою.

Будова[ред. | ред. код]

Шапинка 5—10(15) см у діаметрі, напівкуляста, згодом опукло- або подушкоподібнорозпростерта, буро- або оливково-коричнева, іноді з слабким червонуватим відтінком, дуже тонковолокнисто-повстиста, з часом гола, суха, у вологу погоду клейкувата. Шкірка не знімається. Пори спочатку білі, згодом рожевіють, брудно- або буро-рожеві, іноді лілувато-рожеві, пізніше рожево-коричневі. Спори рожевуваті, 10—15(18) Х 3(45) мкм. Ніжка 5—10(16) Х 2—4(5) см, щільна, жовтувато-коричнювата, з чіткою чорною сіткою. М'якуш білий, при розрізуванні на повітрі рожевіє, дуже гіркий, з приємним запахом.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

В Україні поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у хвойних лісах у червні — жовтні.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Неїстівний гриб[1], але і не отруйний, містить лікарські речовини. Дуже подібний до білого гриба, від якого відрізняється гірким смаком м'якуша, рожевуватими порами та наявністю чорної сітки на ніжці. Можна зіпсувати страву з білих грибів, якщо серед них потрапить хоч один гірчак.[2] Втім, цілком може споживатися тими, кого не сильно турбує гіркий смак[1]. Існує різновидність цього гриба з приємним на смак м'якушем — гірчак жовтуватий (F. felleus var. alutarius Fr.), який росте на лісових галявинах, відрізняється від гірчака світлішою шапинкою і майже гладенькою ніжкою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Gminder, Andreas; Böhning, Tanja (2014). Welcher Pilz ist das? [über 450 Pilzarten aus ganz Europa kennenlernen und sicher bestimmen] (вид. [2. Aufl.]). Stuttgart. ISBN 978-3-440-13748-2. OCLC 864667337.
  2. E. Lawrence, S. Harniess Mushroom and other fungi. Identification guides British & European. // Flame tree publishing. London, 2007—384 p. — P. 136

Джерела[ред. | ред. код]

Commons
Commons
Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Гірчак