Гістотрофія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гістотрофія — це форма матротрофії (екстраембріональне харчування), при якій ембріон під час свого розвитку отримує додаткове харчування від своєї матері у формі гістотрофа — маткових виділень (або «внутрішньоматкове молоко»). Характерний для деяких живородних акул і скатів. Це один з основних способів відтворення у підкласу пластинозябрових поряд з яйцеживородінням, при якому ембріон живиться виключно за рахунок жовтка і оофагії (ембріон живиться недорозвиненими яйцями).

Існує два види гістотрофії:

  • Жирова гістотрофія — ембріон розвивається за рахунок збагаченого білками та ліпідами гістотрофа, який він отримує через спеціалізовані ниткоподібні структури, звані трофонеми, що проникають через бризкальце зародка у його травний тракт. Таке харчування, що забезпечується збагаченим гістотрофом, дозволяє збільшити масу зародка на кілька порядків до часу його народження, набагато більше, ніж при слизовій гістотрофії. Така форма гістотрофії зустрічається у орлякоподібних (Myliobatiformes).

Примітки[ред. | ред. код]

  • Cole, K.S. (2010). Reproduction and Sexuality in Marine Fishes: Patterns and Processes. University of California Press. с. 8–9. ISBN 0-520-26433-9.
  • Hamlett, W.C., ред. (2005). Reproductive Biology and Phylogeny of Chondrichthyes: Sharks, Batoids and Chimaeras. Science Publishers. с. 46–47. ISBN 1-57808-314-1.