Детейлінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Автомобільний детейлінг (англ. Auto detailing), частіше просто детейлінг[1] — комплекс високотехнологічних операцій з ретельного і повного догляду за автомобілем.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше детейлінг з'явився в Південній Каліфорнії (США), потім цю практику перейняли в інших країнах. Спочатку детейлінг служив для підготовки авто для участі на всіляких виставках, але зараз це просто ряд процедур, що забезпечують автомобіль захистом від шкідливого впливу навколишнього середовища і надає йому естетичний зовнішній вигляд.

В Україні детейлінг студії почали масово з'являтись після 2017 р. як у обласних центрах так і в містечках.

Точних даних коли в Україні відкрилась перша детейлінг студія немає, але багато студій заявляє, що займаються детейлінгом більше восьми років (тобто починали у 2011 — 2012 рр. або ще раніше).

Опис[ред. | ред. код]

Детейлінг[2] включає в себе ряд процедур, таких як комплексна мийка автомобіля, знежирення кузова, очищення глиною, відновлювальне і захисне полірування кузова, полірування передньої оптики і задніх ліхтарів, полірування лобового скла ,чистка та полірування колісних дисків, хімчистка салону, полірування декоративних елементів салону, багажного та моторного відсіку, а також нанесення на поверхню кузова прогресивних захисних покриттів (нанокераміка, віск, тощо). Широко використовуються захисні поліуретанові плівки , якими захищають кузов і елементи салону.

Детейлінг — це процес очищення, який допомагає автомобілю виглядав добре, це систематичний підхід, який продовжує термін його служби за допомогою методів і продуктів, що знижують шкідливі впливи навколишнього середовища, такі як бруд, сонце, суворі зими і т. д.[3] Відповідне технічне обслуговування або відновлення транспортних засобів, щоб вони виглядали зовні і зсередини,як ніби тільки прибули з автосалону, збільшують їхню вартість при перепродажі.[4][5][6] Детейлінг вимагає знання правильних методів та використання правильних інструментів і продуктів.[7]

Ціни на детейлінг визначаються індивідуально по кожному авто і відрізняються від звичайних послуг які надають на автомийках.

Види детейлінгу[ред. | ред. код]

  • Чистка двигуна (максимально безпечне видалення мастильних матеріалів за допомогою спеціальних засобів, зокрема діелектричних і гідрофобних хімічних складів).
  • Внутрішня чистка (чистка всіх поверхонь салону — шкіри, вінілу, пластика, тканини, хромованих деталей спеціальними речовинами), озонація салону.
  • Зовнішня чистка (очищення ЛКП глиною або автоскрабом, полірування кузова, чистка дисків, обробка воском, усунення зовнішніх дефектів).

До зовнішнього детейлінгу також відносяться:

  • Полірування і відновлення прозорості фар (видалення жовтизни і помутніння);
  • Ремонт вм'ятин без фарбування;
  • Полірування кузова і обробка рідким склом або керамікою для захисту результату полірування (при мийках, впливі навколишнього середовища, незначних подряпина), додавання кольору і гідрофобного ефекту;
  • Нанесення захисного покриття на кузов автомобіля (керамічного/рідке скло або віск);
  • Обробка скла автомобіля гідрофобними покриттями;
  • Обклеювання авто захисними плівками (прозорі поліуретанові, кольорові вінілові, атермальні);
  • Локальне фарбування.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Автопозитив • Детейлінг центр в Києві. Автостудія Автопозитив. Детейлінг "Автопозитив" (укр.). Процитовано 5 лютого 2023.
  2. Virus детейлінг. Virus детейлінг (укр.). Архів оригіналу за 14 грудня 2018. Процитовано 11 грудня 2018.
  3. Taylor, Don (1998). Automotive detailing: a complete car care guide for auto enthusiasts and detailing professionals. HP Books. ISBN 9781557882882.
  4. Joseph, James (1992). Auto detailing: the professional way. Chilton Books. ISBN 9780801981968.
  5. Детейлинг. Архів оригіналу за 1 квітня 2022. Процитовано 15 квітня 2022.
  6. What is Car Detailing? The Beginners Guide to Professional Car Detailing. Mobile Tech RX (амер.). Архів оригіналу за 14 квітня 2021. Процитовано 14 квітня 2021.
  7. Taylor, Don (1998). Automotive detailing: a complete car care guide for auto enthusiasts and detailing professionals. HP Books. ISBN 9781557882882.