Кам'янський коледж фізичного виховання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кам'янський коледж фізичного виховання

48°28′28″ пн. ш. 34°39′36″ сх. д. / 48.47462700002777325° пн. ш. 34.66008931002777160° сх. д. / 48.47462700002777325; 34.66008931002777160
Країна  Україна
Тип заклад вищої освіти
Сайт dkfv.dp.ua
Мапа

Кам'янський фаховий коледж фізичного виховання (КФКФВ) — один з найдавніших навчальних закладів фізичного виховання в Україні.

Історія[ред. | ред. код]

11 серпня 1930 року Постановою Ради народних комісарів УРСР засновано Дніпропетровський технікум фізичної культури.[1] Директором технікуму було призначено начальника спортивного відділу окружного комітету фізкультури Бориса Миколайовича Гвоздєва, який за короткий час зумів створити дружний колектив. Вступні іспити майбутнім студентам довелося здавати в Палаці культури ім. Ілліча, а потім і навчатися в його приміщеннях.

Травень 1933 року — відбувся перший випуск — 52 юнаків і дівчат стали викладачами фізкультури, серед випускників були: В.Шаблінський — заслужений тренер України та СРСР з баскетболу; Я.Мельников, В.Іванов, С.Волков, В.Макєєв, Є.Маяцький, які багато зробили для розвитку фізичної культури і спорту в Дніпропетровській області.

1937 рік — за успіхи у фізкультурно-масовій роботі технікум був представлений на Всесоюзній сільськогосподарській виставці та нагороджений почесним дипломом.

1939 рік — чоловіча і жіноча команди лижників побували в розташованому на Кольському півострові місті Кіровську, де відбулися Всесоюзні змагання серед технікумів. Перша — до складу якої входили С.Тарасов, М.Гладков, Г.Олешко і Є.Красильніков, посіли У місце. Дівчата — Г.Бовкун, Є.Медведєва, М.Лукіна посіли III місце в естафеті 3х5 км. Того часу спортсмени технікуму посідали призові місця в усіх обласних та міських змаганнях. Чемпіонами з класичної боротьби були Д.Кравцов, Л.Тітов, Г.Фінченко; з боксу — К.Таран, Є.Поляков, І.Зінченко (посів ІІ місце на одному з Чемпіонатів України). Є Медведева була членом баскетбольної команди «Сталь».

1940 рік — Дніпропетровський технікум втретє посідає І місце за підсумками змагань серед 36 технікумів фізкультури країни. Колектив нагороджується прапором Всесоюзного комітету зі справ фізкультури і спорту при Раді Міністрів СРСР, який зберігається в Дніпропетровськму історичному музеї імені Д. І. Яворницького.

1941 рік, липень — відбувся 9-й випуск студентів, які поряд з викладачами зі зброєю в руках пішли захищати Вітчизну, серед них — А.Волченков — Герой Радянського союзу, генерал-майор М.Миронов. Цього ж року технікум евакуйовано в м. Саратов, де на базі також навчального закладу нечисленний колектив викладачів продовжував підготовку фахівців. Коли Дніпропетровськ звільнили від окупантів, працівники технікуму з берегів Волги повернулися на береги Славутича. 25 травня 1944 року директором технікуму був призначений майстер спорту М. С. Бабець. І під його керівництвом навчальний заклад став іншим. Насамперед, відремонтували приміщення для занять, канцелярії, бухгалтерії. Після цього викладачі роз'їхалися по районах області для набору учнів. Були укомплектовані 6 груп першого курсу і одна — другого. Причому на період навчання дніпропетровцями стали юнаки і дівчата з багатьох областей України та Російської Федерації. У гуртожитку місця отримали 150 чоловік, ще 80 жили в родичів, знімали кімнати.

Протягом 1946—1947 років навчальна програма була успішно виконана. Розрядниками стали десятки хлопців. Особливо добре вони виступили на міських змаганнях з боксу, фехтування, лижного спорту, посівши перші місця в загальнокомандному заліку. Перемогли і у легкоатлетичних естафетах на призи газет «Днепровская правда» і «Зоря».

У 1947-му у Львові була проведена перша Всесоюзна спартакіада технікумів фізичної культури, в якій взяли участь понад 20 колективів. Відбулися змагання з легкої атлетики, спортивної гімнастики, плавання і баскетболу. У складі дніпропетровців, крім кращих учнів, були майстри спорту: директор навчального закладу М. Бабець, викладачіІ. Муренко, Ю. Болдирєв, Є. Губенко. Виступили вони добре, зайнявши четверте місце в загальнокомандному заліку. До речі, такі спартакіади проводилися до 1954 року. Команди технікуму, відповідно, посідали місця: 1948-й — третє, 1949-й — перше, 1950-й — друге, 1951-й — друге, 1952-й і 1953-й — перше.

1952 рік — випускники технікуму, легкоатлети М. Білокуров і Ф. Марулін, взяли участь в Олімпійських іграх, а гімнастка Р. Баранова перемогла на першості України.

За десять років у навчальному закладі були підготовлені десятки майстрів спорту. Серед них легкоатлети, борці, боксери, гімнасти, важкоатлети. Кілька разів команди технікуму перемагали в естафетах на призи газет «Днепровская правда» і «Зоря». За доброю традицією гімнасти виступали на площах і стадіонах міста. Учні входили до складу збірних команд добровільних спортивних товариств «Іскра», «Медик», «Спартак», обласної ради профспілок. І в тому, що вони досягали успіхів на Всесоюзних змаганнях, була велика заслуга юних дніпропетровців. Кращі випускники стали рекордсменами країни і світу. Р. Борисова завоювала золоту медаль на чемпіонаті світу зі спортивної гімнастики в складі збірної СРСР.

1960 рік — випускниця технікуму Л.Лисенко (Гуревич) стала олімпійською чемпіонкою в бігу на 800 метрів. До збірних країни входили — волейболістка Є.Коржова, гандболістка О.Вунтесмері, баскетболістка Ф.Орел, яка стала чемпіонкою Європи і світу.

У 1976 році на новій базі технікуму було створено педагогічний факультет Київського державного інституту фізичної культури.

Рішенням Дніпропетровського облвиконкому і постановою Комітету з фізичної культури і спорту при Раді Міністрів УРСР, того ж року, технікум переводять до міста Дніпродзержинськ.

1977 навчальний рік розпочався в будівлі СШ № 29 Баглійського району, директором технікуму став М. М. Полторак. Разом із заступником з навчальної роботи Г. А. Довбишем та завідувачем денним відділенням А. М. Неділько, які залишилися вірними навчальному закладу, викладачами та співробітниками, він додав багато зусиль для реконструкції колишньої школи.

1979 рік — команда технікуму посіла І місце в республіці у військово-спортивній грі «Орля» і ІІ у Всесоюзних змаганнях.

1980 рік — колектив технікуму відзначає своє 50-річчя. Найціннішим подарунком стало олімпійське золото Султана Рахманова (м. Москва, 1980 р.).

1984 рік — студенти технікуму гідно представляли Україну на змаганнях «Дружба-84» в м. Москва.

1985 рік — студенти технікуму беруть участь в XII Всесвітньому фестивалі молоді і студентів в м. Москва. Причому з усіх середніх навчальних закладів країни у святах брали участь тільки дніпродзержинці.

З 1997 року і по теперішній час директором коледжу працює Чибісов Віктор Іванович. В 1976 році він закінчив Київський національний інститут фізичної культури і повернувся до рідної альма матер, спочатку викладачем, потім очолив кафедру легкої атлетики, був заступником директора з виховної роботи і 21 рік очолює колектив коледжу.

В 1995 році технікум пройшов державну атестаційну експертизу і одержав ліцензії на підготовку молодших фахівців і бакалаврів.

19 жовтня 1996 року Міністерство в справах молоді і спорту України реорганізувало навчальний заклад в Дніпродзержинський коледж фізичного виховання.

2000 року коледж починає здійснювати освіту за другим рівнем акредитації. В 2003 році в коледжі відкривається заочне відділення.

У 2006 році коледж значно розширився. Колишня середня школа № 14, розташована на вул. Подільська стала його головним корпусом. Було відремонтовано всі приміщення будівлі, реконструйовані спортивні зали. Навіть за цих умов студенти тренувались, ставали чемпіонами України, Європи і світу.

Випускники[ред. | ред. код]

  1. Фешко Юрій Юрійович (1994—2018) — старший солдат Збройних сил України, учасник російсько-української війни.
  2. Григорій Басалаєв — майстер спорту, рекордсмен СРСР, член збірної країни, призер кросу на призи газети «Юманіте».
  3. Федір Марулін — майстер спорту, чемпіон СРСР, член збірної команди країни. Учасник XV Олімпійських ігор.
  4. Петро Іванов — майстер спорту, чемпіон України, призер першості СРСР.
  5. Валентина Щукіна — майстер спорту, член збірної УРСР, призер міжнародних змагань на призи братів Знаменських.
  6. Ніна Гордієнко — Карпюк — майстер спорту, рекордсменка і чемпіонка УРСР.
  7. Юрій Попов — майстер спорту.
  8. Анастасія Лєтунова — майстер спорту.
  9. Яків Лосевський — майстер спорту, чемпіон і рекордсмен України з ходьби.
  10. Роман Шпілька — майстер спорту, переможець міжнародних змагань.
  11. Ілона Миргородська — майстер спорту.
  12. Олександр Ступак — майстер спорту.
  13. Тетяна Новікова — майстер спорту.
  14. Маргарита Болховітіна — майстер спорту.
  15. Григорій Правило — майстер спорту, призре першості України.
  16. Олександра Вунтесмері (Омельчук) — майстер спорту з гандболу, чемпіонка та призре першості СРСР, член збірної СРСР, визнана однією з кращих гравців Європи.
  17. Володимир Кійко — майстер спорту з гандболу, призер першостей СРСР, входив до складу збірної України.
  18. Юрій Карп — суддя республіканської категорії з баскетболу.
  19. Євгенія Коржова — майстер спорту з волейболу, чемпіонка СРСР, володарка Кубка європейських чемпіонів, входила до складу збірної країни.
  20. Валентин Турчинов — майстер спорту з волейболу, був заступником голови спортивного клубу «Локомотив» Придніпровської залізниці.
  21. Петро Москаленко — заслужений тренер України з волейболу.
  22. Іван Третяк — майстер спорту з волейболу.
  23. Ігор Бандурко — майстер спорту з волейболу.
  24. Всеволод Вєрьовкін — майстер спорту з волейболу.
  25. Василь Пастушенко — майстер спорту з волейболу.
  26. Петро Смірнов — один з перших баскетболістів Дніпропетровська, був головою спортивного клубу «Локомотив» Придніпровської залізниці.
  27. Віктор Волков — майстер спорту з баскетболу.
  28. Надія Безук — майстер спорту з баскетболу.
  29. Сергій Ємець — майстер спорту з баскетболу.
  30. Юрій Калашніков — майстер спорту з баскетболу.
  31. Юрій Михайлов — майстер спорту з баскетболу.
  32. Григорій Масіч — майстер спорту з баскетболу.
  33. Віктор Туркеніч — майстер спорту з баскетболу.
  34. Валентина Олещенко (Савекіна) — майстер спорту з баскетболу.
  35. Михайло Дідевич — майстер спорту, легенда дніпропетровського футболу, капітан «Металурга» («Дніпра»), був дублером славнозвісного Григрія Федотова у команді московських армійців.
  36. Геннадій Попович — майстер спорту з футболу, срібний і бронзовий призер першості Росії в складі «Зеніту» (Санкт — Петербург), володар Кубка Росії.
  37. Сергій Голод — відомий футбольний воротар, чемпіон УРСР з хокею з м'ячем у складі дніпропетровського «Локомотива», колишній голова спортклубу «Сталь».
  38. Діна Баглай (Морозова) — майстер спорту, входила до складу збірної УРСР, учасниця Всесоюзного фізкультурного параду 1954 року.
  39. Валентина Бархатна — майстер спорту.
  40. Лідія Боровська — майстер спорту.
  41. Людмила Гречко (Колесова) — майстер спорту.
  42. Раїса Заходякіна (Піщидіна) — майстер спорту.
  43. Людмила Кійко — майстер спорту, учасниця першостей України, ВЦСПС.
  44. Людмила Максименко — майстер спорту.
  45. Людмила Піщидіна (Зундер) — майстер спорту.
  46. Римма Стьопіна — майстер спорту, член збірної України з естетичної гімнастики.
  47. Світлана Тимофєєва — майстер спорту.
  48. Алла Шульцман (Удалова) — майстер спорту.
  49. Раїса Алексєєва — майстер спорту, учасниця першостей України.
  50. Раїса Баранова (Сафронова) — майстер спорту, учасниця першостей УРСР, СРСР, абсолютна чемпіонка України 1952 року, член збірної команди країни.
  51. Юрій Болдирєв — майстер спорту.
  52. Валентина Бондюк (Бабіч) — майстер спорту.
  53. Світлана Башкатова — майстер спорту.
  54. Гаррі Вистрічев — майстер спорту.
  55. Тетяна Венгер — майстер спорту, тренер орджнікідзевської ДЮСШ.
  56. Олександр Вишневецький — майстер спорту.
  57. Фіра Гофштейн (Демидова) — майстер спорту, учасниця першостей УРСР, СРСР.
  58. Тетяна Гавриленко (Шевченко) — майстер спорту, заслужений тернер України зі спортивної акробатики.
  59. Євгенія Данилова (Петрова) — майстер спорту, учасниця першостей УРСР, СРСР, член молодіжної збірної країни.
  60. Віктор Калашніков — майстер спорту.
  61. Жанна Коробкова — майстер спорту.
  62. Надія Компанієць — майстер спорту.
  63. Світлана Корота — майстер спорту.
  64. Марія Кошева — майстер спорту.
  65. Ростислав Крупій — майстер спорту.
  66. Алія Латипова — майстер спорту.
  67. Ганна Лукашева — майстер спорту, учасниця першостей СРСР, член збірної України.
  68. Любов Лусникова (Засанова) — майстер спорту.
  69. Любов Мороз — майстер спорту.
  70. Михайло Приказчиков — майстер спорту.
  71. Роман Проценко — майстер спорту.
  72. Світлана Тимофеєва — майстер спорту.
  73. Лідія Сисоєнко — майстер спорту.
  74. Людмила Смільська — майстер спорту.
  75. Алла Стасенко — майстер спорту.
  76. Алла Фуртат — майстер спорту.
  77. Людмила Яковлєва — майстер спорту.
  78. Анатолій Волков — кандидат педагогічних наук, доцент кафедри гімнастики КДІФК.
  79. Олена Власюк (Платова) — кандидат педагогічних наук, доцент кафедри КДІФК.
  80. Ніна Долбишева — майстер спорту, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри олімпійського та професійного спорту ДДІФКІС.
  81. Василь Маєвський — першорозрядник, директор Кіровоградської СДЮСШОР, виховав 10 майстрів спорту.
  82. Анатолій Попов — викладач Ленінградського інститут фізкультури імені Лєсгафта, кандидат педагогічних наук.
  83. Анатолій Костюков — майстер спорту, член збірної УРСР.
  84. Едуард Терешин — майстер спорту.
  85. Ірина Ящ — майстер спорту.
  86. Вадим Чеботенко — майстер спорту.
  87. Ніна Головань — майстер спорту.
  88. Олена Стеблянко — майстер спорту.
  89. Наталя Божко — майстер спорту.
  90. Людмила Андрощук — майстер спорту, тренер зі спортивної акробатики дніпродзержинської ДЮСШ № 4.
  91. Тетяна Гак — майстер спорту.
  92. Володимир Горошко — майстер спорту.
  93. Наталя Кононенко (Стєблова) — майстер спорту, завуч севастопольської ДЮСШ.
  94. Дар'я Кравець — майстер спорту, тренер зі спортивної акробатики дніпродзержинської ДЮСШ № 4.
  95. Володимир Мишастий — майстер спорту.
  96. Ірина Похваліт — майстер спорту, тренер зі спортивної акробатики дніпродзержинської ДЮСШ № 4.
  97. Ганна Романова (Гончар) — майстер спорту, тренер зі спортивної акробатики дніпродзержинської ДЮСШ № 4.
  98. Олена Станіславська — майстер спорту, тренер зі спортивної акробатики дніпродзержинської ДЮСШ № 4.
  99. Римма Тарасикова — майстер спорту.
  100. Анатолій Фроліков — майстер спорту, арбітр республіканської категорії.
  101. Сергій Пєданов — майстер спорту.
  102. Володимир Астахов — майстер спорту з плавання, чемпіон і рекордсмен України, призер першості СРСР, член збірної команди УРСР, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри плавання ДДІФКІС.
  103. Євген Кінцель — майстер спорту з плавання, чемпіон України.
  104. Зінаїда Куца — майстер спорту з плавання, член збірної УРСР.
  105. Марія Дудченко — майстер спорту.
  106. Сергій Маньшин — першорозрядник з плавання, генерал — майор російської армії.
  107. Раїса Приходько — першорозрядник з плавання, викладач кафедри плавання ДДІФКІС, підготувала 7 майстрів спорту.
  108. Стасія Шапошнікова — майстер спорту з підводного плавання, чемпіонка УРСР, СРСР, член збірної країни.
  109. Галина Подхалюзіна — майстер спорту зі стрибків у воду, чемпіонка УРСР, призер Спартакіади народів СРСР, член збірної країни.
  110. Ольга Образцова (Голощук) — майстер спорту зі стрибків у воду, тренер орджнікідзевської ДЮСШ.
  111. Григорій Ревін — майстер спорту з морського багатоборства.
  112. Борис Покотило — майстер спорту з академічної греблі, призер першості СРСР.
  113. Валентин Косенков — майстер спорту з академічної греблі, призер першостей СРСР, член збірної країни.
  114. Людмила Белянінова — майстер спорту з академічної греблі.
  115. Анатолій Добровольський — майстер спорту міжнародного класу.
  116. Юрій Шрам — майстер спорту.
  117. Сергій Волошин — майстер спорту.
  118. Микола Прибєга — майстер спорту.
  119. Алімагомед Тагіров — майстер спорту.
  120. Рахім Рахманов — майстер спорту.
  121. Сергій Нікітін — майстер спорту.
  122. Володимир Романчук — майстер спорту.
  123. Юрій Садовенко — майстер спорту.
  124. Володимир Адаменко — майстер спорту.
  125. Олександр Вінник — майстер спорту.
  126. Сергій Стадник — майстер спорту.
  127. Володимир Мукушев — майстер спорту.
  128. Леонід Конотопчик — майстер спорту.
  129. Петро Мамотько — майстер спорту.
  130. Микола Конценебін — майстер спорту.
  131. Ростислав Коцюба — майстер спорту.
  132. Іван Левицький — майстер спорту.
  133. Сергій Демченко.
  134. Анатолія Будільський — майстер спорту з боксу, дев'ятиразовий чемпіон УРСР, призер першості СРСР.
  135. Володимир Дорохов — майстер спорту з боксу, призер першості УРСР, арбітр республіканської категорії.
  136. Валерій Сонкін — майстер спорту з боксу, п'ятиразовий чемпіон УРСР.
  137. Володимир Вейцман — почесний майстер спорту з боротьби.
  138. Яків Сімановський — майстер спорту з боротьби, учасник змагань на першість УРСР і СРСР.
  139. Йосип Гуревич — майстер спорту з боротьби, призер першості УРСР і СРСР, суддя республіканської категорії.
  140. Леонід Ракомін — майстер спорту з боротьби.
  141. Ігор Сідаш — майстер спорту з п'ятиборства, призер першої Спартакіади України, суддя національної категорії.
  142. Тамара Франчук — майстер спорту з мотоспорту.
  143. Валентин Маліков — майстер спорту міжнародного класу, переможець міжнародних змагань.
  144. Марина Овчаренко — майстер спорту міжнародного класу, срібний призер першості України, краща спортсменка Дніпропетровщини 2008 року.
  145. Іван Степанченко — майстер спорту міжнародного класу, срібний призер першості України.
  146. Роман Курись — майстер спорту, тренер ДЮСШ № 4 міста Дніпродзержинська.
  147. Олександр кріпа — майстер спорту.
  148. Євген Свіжевський — майстер спорту, тренер дніпродзержинського спортивного клубу «Перемога».
  149. Владлен Лобанов — майстер спорту, в 2007 році був визнаний кращим наставником Дніпропетровщини.
  150. Ростислав Бельмас — майстер спорту, чемпіон України.
  151. Андрій Зима — майстер спорту міжнародного класу з карате-до, тренер вищої категорії.
  152. Андрій Русол — майстер спорту з кіокушин карате.
  153. Михайло Борисов — майстер спорту з кіокушин карате.
  154. Олександр Гречаний — майстер спорту з кіокушин карате.
  155. Анатолій Дерновський — майстер спорту.
  156. Михайло Шипунов — майстер спорту, срібний призер першості України, тренер дніпродзержинського спортивного клубу «Перемога».
  157. Катерина Єфіменко — майстер спорту.
  158. Андрій Дерновський — майстер спорту, призер міжнародних змагань.
  159. Борис Бабицький — майстер спорту з туризму.
  160. Олександр Вознюк — майстер спорту з туризму.
  161. Едуард Петров — майстер спорту з альпінізму.
  162. Олександр Ткаченко — майстер спорту з альпінізму, полковник міліції.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кам'янський коледж фізичного виховання. Архів оригіналу за 27 січня 2018. Процитовано 26 січня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]