Енріке Хоррін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Енріке Хоррін у 1950 р.

Енріке Хоррін (англ. Enrique Jorrín) (25 грудня 1926(19261225), м. Канделарія, Pinar del Río — 12 грудня 1987, м. Гавана, Куба) — кубинський композитор і скрипаль. Відомий, зокрема тим, що в 1953 році запропонував ритм Ча-ча-ча[1].

З біографії[ред. | ред. код]

У ранньому віці його сім'я переїхала до району Ель-Серро в Гавані. У віці 12 років він почав проявляти особливий інтерес до музики і вирішив навчитися скрипці. Потім він навчався в Муніципальній консерваторії Гавани.

Він розпочав свою діяльність як скрипаль в оркестрі Національного музичного інституту Куби під керівництвом Гонсалеса Мантічі. У 1941 році зацікавився популярною музикою. Далі він приєднався до «Чарранги» відомого колективу традиційної кубинської танцювальної музики Антоніо Арканьо та Сас Маравілла.

На початку 1950-х років, будучи членом оркестра Амеріка Нінона Мондєджара, він створив новий жанр танцювальної музики, що отримала назву ча-ча-ча.

Він жив в Мексиці з 1954 по 1958 рік після екскурсії по Америці. У 1964 році він зі своїм оркестром — Orquesta de Enrique Jorrín відвідав Африку та Європу.

У 1974 році він організував нову «Чаррангу», до складу якої входили співачка Тіто Гомес та піаніст Рубен Гонсалес. Цей оркестр продовжує діяти в Гавані і включає в себе багато пісень Хорріна у своєму активному репертуарі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Quesada, Luis de (13 травня 2002). Enrique Jorrín: creator of the cha cha chá. Descarga.com. {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)

Джерела[ред. | ред. код]