Карл Еммануїл Савойський (герцог Немурський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карл Еммануїл Савойський (герцог Немурський)
Нині на посаді
Народився 12 лютого 1567[1][2][3]
невідомо
Помер 13 серпня 1595(1595-08-13)[3] (28 років)
Аннесі
Відомий як аристократ
Батько Jacques, Duke of Nemoursd
Мати Анна д’Есте

Карл Еммануїл Савойський (фр. Charles-Emmanuel de Savoie-Nemours (12 лютого 1567, невідомо — 13 серпня 1595(1595-08-13), Аннесі)) — герцог Немурський і граф Женеви з 1585 року до своєї смерті. Старший син Жака Савойського і Анни д'Есте, вдови Франциска I, герцога Гіза. Учасник Релігійних війн у Франції .

Карл Еммануїл був герцогом в часи нестабільності й був залучений до багатьох політичних інтриг, в основному через його родинні стосунки з родом своєї матері — Гізами. Герцог де Гіз був одним з лідерів Католицької ліги, які виступали проти гугенотів, яким співчував Карл Еммануїл. Проте, після вбивства зведених братів Генріха I де Гіза і кардинала де Гіза, в 1588 році Карл Еммануїл був заарештований гугенотами, але зміг втекти[4] .

Він воював з силами гугенотів протягом декількох років; він брав участь в битві при Арку в 1589 році. У тому ж році Карл Еммануїл став військовим губернатором Парижа, оскільки сили гугенотів на чолі з Генріхом Наварським обложили Париж. Під час облоги король Франції Генріх III загинув, і Генріх Наварський незабаром оголосив себе королем Генріхом IV. Карл Еммануїл утік і бився з недавно проголошеним королем при Іврі в 1590 році, що стало вирішальною поразкою Католицької ліги. У тому ж році він командував католицькими військами під час облоги Парижа, успішно обороняючи місто.

Після поразки Карл Еммануїл категорично не погодився зі своїм зведеним братом і давнім союзником Шарлем де Гизом, герцогом Майеннскій, який виступав за примирення з Генріхом IV. Карл Еммануїл пішов у свої землі в Ліоні, де спробував домогтися незалежності від французької корони. Він був укладений в замку П'єр-Енціз архієпископом Ліона, знову втік і вирішив атакувати Ліон. Однак втручання конетабля де Монморансі завадило його атаці, і його спроба отримати незалежність провалилася[4] .

Він помер в Ансі в 1595 році, залишивши Немурське герцогство своєму братові Генріху Савойського[4] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Encyclopædia Britannica
  3. а б Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  4. а б в  Ця стаття включає текст з публікації, яка тепер перебуває в суспільному надбанніHugh Chisholm, ред. (1911). Nemours, Lords and Dukes of, s.v. Charles Emmanuel . // Encyclopædia Britannica (11th ed.). Т. V. 19. Cambridge University Press. с. 370. (англ.)