Кляшторна Наталія Онуфріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кляшторна Наталія Онуфріївна
Народилася 22 березня 1973(1973-03-22) (51 рік)
Херсонська область, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність етнографка, журналістка, публіцистка
Alma mater ННІ журналістики КНУ ім. Т. Шевченка

Наталія Онуфріївна Кляшто́рна (*22 березня 1973, Херсонська область) — українська етнографиня-бойкознавиця, журналістка, публіцистка. Громадська діячка у середовищі депортованих українців, популяризатор бойківського діалекту. Одна з провідних фахівчинь політики пам'яті бойківської етнічної групи українського народу.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в сім'ї депортованих із Західної Бойківщини громадян, що опинилися на території Польщі після Другої світової війни. 1951 її батьків сталінський режим насильно перевіз на поселення до Херсонської області у совєцькій зоні окупації.

Закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, після чого займається етнографією бойків та громадською роботою серед нащадків депортованих.

Досліджує і популяризує культуру бойків, при чому практикує власну методу збору інформації серед старшого покоління. Педантична у документуванні артефактів бойківської культури та має низку відкриттів у царині бойківської мікроісторії.

Наукова та публіцистична творчість[ред. | ред. код]

Видання[ред. | ред. код]

Бойківське сузір'я
  • Кляшторна Н. Бойківське сузір'я. Словник персоналій Бойківщини: народилися бойками; мешкали на Бойківщині; прислужилися бойкам. — Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2012. — 80 сторінок: ілюстрації. ISBN 978-966-668-291-1. Бойківське сузір'я — словник з короткими відомостями про 300 видатних осіб, котрі своїм походженням, життям чи діяльністю пов'язані з бойками і Бойківською землею. Також подані відомості про представників інших етнічних груп та національностей, котрі кожен у своїй царині допомагали бойкам, популяризували їхню культурну спадщину та в цілому сприяли розвою Бойківщини.[1]
  • «Під Нибесний» — це збірка лірики говіркою Західної Бойківщини, це погляд автора на Бойків край, який спонукає до роздумів про бойківську ідентичність.
  • «Байка про бойка» — це збірка найцікавіших відомостей про історію, культуру та походження бойків — самобутнього субетносу горян, які мешкають у середній смузі Українських Карпат.

Родина[ред. | ред. код]

Мешкає у Києві. Одружена з громадським активістом Олексієм Кляшторним, виховує троє синів.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]