Клітарх

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клітарх
Народивсяневідомо
Колофон
Померміж 290 до н. е. та 283 до н. е.
Олександрія Єгипецька
Діяльністьісторик
Знання мовдавньогрецька
БатькоДінон

Клітарх (*Κλείταρχος, д/н —між 290 до н. е. та 283 до н. е.) — давньогрецький історик.

Життя та творчість

[ред. | ред. код]

Народився у м.Колофон (Мала Азія). Був сином історика Дінона. Про дату народження немає чітких відомостей. Навчався спочатку у Аристотеля Кіренського, а потім у Стілпона Мегарського. За деякими відомостями був у почті Олександра Македонського під час його походів, втім це малоймовірно. напівніше Клітарх користувався інформацію від Онесікріта, Каллісфена, спогади командирів середнього рангу у війську македонян, торгівців, послів (хто брав участь у походах Македонського).

Працювати над своєю працею «Історія Олександра» Клітарх розпочав у 323 році до н. е. У 308 році був запрошений до почту царя Птолемея I. З цього часу Клітарх мешкав та працював в Олександрії Єгипецькій. Завершив свою працю незадовго до смерті, яка настала приблизно між 290 та 283 роками до н. е.

Вплив

[ред. | ред. код]

Історичний доробок (з 12 книг) Клітарха використовувався наступними істориками, зокрема Діодором Сицилійським, Тімагеном, Квінтом Курцієм Руфом, Плутархом, Юстіном.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Lionel Pearson, The Lost Histories of Alexander the Great, American Philological Association, 1960, p.212-242.
  • Gerhard Wirth: Kleitarch. In: H. H. Schmitt, E. Vogt (Hrsg.): Kleines Lexikon des Hellenismus. 2. Auflage, Wiesbaden 1993, S. 224f.